Titti

2014-09-22
14:06:59

Första lydnadstävlingen
Var ska jag börja? I ett svagt ögonblick anmälde jag mig till lydnadstävlingen i Norsjö, jag visste att vi inte är redo men det var en liten tävling med inte så många anmälda så jag tyckte det passade bra att se hur vi ligger till.
Veckan innan startade vi ju på KMet och där var Snöa inte alls med i lydnaden, det var varmt och jobbigt och hon var mest intresserad av annat. Så att jag hade små förväntningar inför vår första officiella tävlingen är minst sagt en underdrift.
 
Men jag tänker så här att jag behöver skaffa mig tävlingserfarenhet och jag vill börja lära mig hur jag ska hantera Snöa på tävling med uppvärmning osv. Dessutom tyckte jag det skulle passa bra att göra en start nu med tanke på att vi i veckan ska börja gå en lydnadskurs och sedan tävla igen på hemmatävlingen i november. Dels får jag nu ett bättre hum om vad vi måste träna på och dels får jag senare svart på vitt om vi tränat på rätt saker på rätt sätt.
 
 
Platsliggning 0
Efter bara några sekunder satte hon sig upp och efter ytterligare några sekunder tog hon sats från tårna och gjorde sedan en inkallning på eget bevåg i ungefär 120km/h. Mer störningsträning med andra hundar!
Tandvisning 10
Jag gav henne ett ganska hårt stanna-kommando men eftersom hon är så sällskaplig så kändes det som att det behövdes. Hon satt tungt på rumpan!
Linförighet 6,5 Nosar, position, sätter sig ej
Första sträckan kändes bra men sedan jag tappat henne kändes det svårt att återfå hennes fokus. Uthållighetsträning!
Läggande 0 Vänder sig, lägger sig ej
Mitt extrema DK beror på att vi backat lite i läggandet och därför ville jag hjälpa henne men uppenbarligen fungerar det ju inte ändå. Träna snabba lägganden!
Inkallande 9,5 Bra tempo
Kändes faktiskt superbra och hennes ingång var långt över förväntan!
Ställande 5 DK
Hon kan faktiskt ställande, det är bara dumheter att jag ger DK där!
Apportering 8 DK
Som man kan se lite på filmen var jag såå osäker på henne. Hon var inte alls intresserad av att hålla apportbocken i munnen så jag höll kvar den tills jag kände att hon höll den ordentligt. Tänkte hela tiden "släpp den inte, släpp den inte" för jag såg hur lätt hon höll den, men när jag sedan skulle ta den av henne höll hon faktiskt åt så jag behövde använda ett loss för att få henne att ge mig den. När hon väl håller så håller hon den bra, vi måste träna på att få till snabba greppanden!
Hopp över hinder 6 Avslut, slår i
Skittrist att hon slog i, tror vi måste träna mer på att hoppa med hindret på rätt höjd. Annars gick det som förväntat, vi vet att vi måste träna mer på ingångarna!
Helhetsintryck 6,6
Summa: 96,5, O pris, 9 placering
 
Poängmässigt var väl tävlingen vad jag hade förväntat mig. Sedan tidigare kände jag mig osäker på uthålligheten i följsamheten, läggnadet, apporteringen och ingångarna och senaste två veckorna har hon känts lite orolig i platsliggningen (med dragning mot mig) så egentligen var det väl inte så mycket nyheter. Det kändes mer som en avstämning där jag fick konstaterat att det som strular på träning även strular på tävling (tack och lov får man väl ändå säga).
 
Men nu till det viktiga! Den här tävlingen gav mig en sådan fantastisk känsla, VI hade en så fantastisk känsla! Jag är så glad att jag tog mig tiden att både belöna och samla upp henne mellan momenten, både för att ge henne bra minnesbilder men också för att vi båda två skulle få tid att andas och slappna av. Det känns dessutom helt rätt att jag kommenderade henne ligg igen efter läggandet så jag faktiskt gav oss möjligheten till en bra belöning - av rätt anledning! Jag var ganska nervös när vi gick på planen men när vi gick av kändes det verkligen SÅ bra och jag gjorde verkligen allt för att visa Snöa hur fantastiskt duktig hon varit. Theres hade köpt ett paket färskfoder som Snöa och Polly fick dela på och förhoppningsvis ger all beröm och belöning bra minnesbilder till nästa gång!
 
Sen ska jag inte glömma att nämna hur duktiga Theres och Polly var! Theres var så nervös redan när vi åkte och hon hade konstaterat redan innan vi åkte hemifrån att det inte skulle bli något första pris.
Jag såg inte deras linförighet men resten av programet såg superfint ut, man kunde inte alls ana hur nervös Thers var och Polly hade jättefin kontakt rakt igenom. Tyvärr tjuvstartade hon på hoppet så där fick dom bara en 5a men sen var protokollet överfyllt av 9or och 10or.
När det var dags för prisutdelning visade det sig att dom kammat ihop 177p vilket gav dom både en tredjeplats och det efterlänktade LPet - det var dom absolut värda!
 
Två duktiga hundar som gjort sina mattar så stolta och nöjda.
 
Norsjö BK & HU hade för övrigt arrangerat en bra tävling som flöt på i ett bra tempo.
Även väldigt gulligt att alla som tävlade LK1 men blev oplacerade fick en medalj.

2014-09-12
15:40:46

Run Forest!
 

2014-09-06
20:24:58

Play and happyness
Foto: Camilla Larsson

2014-09-03
16:40:00

Världens bästa kamphund
Helgen som var åkte jag och Marie söderut till Eget Bevåg & HUNDraelvan där vi skulle gå kurs för Irene & Johan Westerholm från Hundläroverket. Det var en helgkurs med genren kamphund och även om jag innan inte var helt övertygad är jag så glad att Marie övertalade mig att åka dit. Förutom att det är uppfriskande att få träffa andra tjockskallar (dock fanns ingen grisåsna) var det helt uderbart att få surra och bolla tankar med andra som har samma hundtyp, det händer ju (tyvärr?) alldeles för sällan hemmavid.
 
Upplägget på kursen var superbra med mycket fokus på passivitetsträning (yes, något vi faktiskt är bra på) och mycket varvning mellan teori och praktik vilket gör att man hela tiden håller sig vaken. Det var en hel del historik, både om olika hundraser och om hundkamp, och även om jag pluggat ett oräkneligt antal timmar om just det kändes det som att fler pusselbitar föll på plats när man fick höra det på svenska. Irene förklarar helt enkelt på ett sätt som är lätt att förstå och nu känner jag att jag inte bara kan förstå det själv utan faktiskt också kan förklara till andra som inte är lika nördiga som mig.
 
Nästan alla bodde på HUNDraelvan och jag hade förväntat mig sena kvällar med massa surr men helt ärligt så fanns det verkligen ingen ork till det, dagarna var helt enkelt smällfyllda med allt man kunde önska sig.
Jag kände mig ganska trygg i det mesta praktiska vi gick igenom (på-avknapp, skvallerträning, aktivering) så det var extra kul att Irene verkligen tog sig tid att hjälpa mig med belöningsutveckling efter kursen var slut. Nu har jag fått riktigt bra stalltips att jobba vidare med!
 
Jag älskar ju mitt norrland men efter en sån här helg känns det faktiskt lite surt att både HUNDraelvan och Hundläroverket håller till så långt bort för där vill jag verkligen kursa igen! Men det är bara att spara pengar och invänta en helgkurs som kan passa!
 
Snöa fjäskar in sig hos Johan när hon fick vara uppvisningshund i stretching
 
Johan & Irene presenterar aktiveringsalternativ.
APBTn Gimli (Mayday) gjorde att det brann till lite extra i mitt pitbullhjärta.