Titti

2014-06-23
10:13:29

Nu är hon ingen valp längre
Foto: Marlene Pfister
 

Som att hon hade väntat på att vi skulle gjort bort norgeresan började Snöa att löpa förra veckan. Hon är ovanligt trött och slö hemma men jag har inte märkt något i träningen tack och lov. Först kändes det faktiskt som att löpet skulle passera ganska omärkt men efter några dagar insåg jag att vi nu verkar gå in i den där delen av livet då uppfostran inte alltid är så roligt. Något uppstudsig och muppig och jag påminner mig själv om att vara tydlig och konsekvent, då borde även det här gå över utan större incidenter.
 
Som att det inte vore nog med att hon gått från valp till ung dam så passade hon även på att fylla ett år på självaste midsommaraftonen. Jag tjatar mycket om det här just nu men jag kan inte förstå att tiden gått så fruktansvärt fort.
 
Yaax wp-sele hade en alternativ uppgift när valparna var små...
... men nu sitter den som den ska

2014-06-19
10:56:34

ABKN Rasspecial 2014
I onsdags efter jobbet packade vi bilen och åkte söderut mot sommarens enda planerade resa. Körde hela kvällen och stannade hos faster Anneli där vi spenderade natten. Dagen efter fortsatte resan en bit till söderut och sedan tvärs genom hela landet för att sedan passera gränsen över till Norge på aftonsidan.
När vi kom till stugan stank den rök och till vår förvåning fanns där ingen kyl som utlovat, kan säga att tjejen i receptionen blev lika förvånad som oss att den var borta. Så vi fick byta upp oss från en 2bäddars till en 4bäddars utan extra kostnad, tack för det Montebello!
 
Tävlingarna skulle hålla till på granncampingen så vi tog hundarna och traskade dit för att spana lite. Stannade på tillbakavägen på en resturang med gräs på taket och åt panerad rödspätta med världens godaste remouladsås.
Tänkte gå hem igen men mötte en ambull så vi stannade och sa hej, det visade sig vara Snöas kullbror!!! Inte nog med det stötte vi även på släktingar till Fella och kvinnan som äger Fellas kullsyster.
 
Steg upp i god tid på fredagmorgon för att handla lite mat och ta ut pengar. Var ute i så god till att vi till och med hann vara lite kulturella och vandra runt på Eda glasmuseeum. När vi sedan kom till tävlingsplatsen fick vi veta att allt var förskjutet så vi for hem till stugan och tog en powernap för att sedan fara tillbaka till tävlingsplatsen och toksurra med allt folk. Jag har förresten blivit sjukt dålig på norska, det har verkligen varit jättepåfrestande att försöka förstå allt som alla säger och så känner man sig som ett pucko eftersom att dom förstår svenska så bra.
 
Nåväl, sent om sider kom vi iallafall igång där på fredag afton med en snabbkurs i weight pull. Robert fick testa med Snöa som fick prova vagn för första gången och hon verkade knappt fatta att det var något som förföljde henne, riktigt över förväntan gick det!
Efter det blev det en snabbkurs i handling vilket inte heller var helt fel, passade faktiskt riktigt bra eftersom jag aldrig provat ställa en hund i hela mitt liv.
Hade egentligen gärna varit med och stojat på kvällen men när vi kom tillbaka till stugan var jag så knäckt att jag stupade isäng.
 
Det blev en lite tidigare lördagmorgon för att förbereda sig inför utställningen. Det var roligt att se alla fina valpar som Snöas pappa levererat och alla Snöas kullsyskon utom en var där, hur kul som helst! Det var en väldigt noggrann domare så det drog ut lite på tiden och Snöa var helt knäckt innan det var hennes tur att gå in i ringen, hon och hennes kullsyster var det i deras klass. Snöa fick lite mixad kritik men over all är jag nöjd, skulle man sammanfatta det skulle hon få VG och det är väl inte så illa när man bara vill lägga sig ner och sova och har en handler som inte har nån aning om vad hon håller på med! Foehn blev precis som väntat placerad före Snöa, domarens motivering var att hon hade "better bone and muscle" och det är helt sant.
 
I pausen var det dags för driviest puppy som jag anmält Snöa till och så länge hon inte skulle vara slöast av alla kunde jag känna mig nöjd. Först fick hon jaga en flirt pole med massa störningar på backen, det var huuur kul som helst, men när hon sen skulle leka med dom andra leksakerna ville hon helst fortsätta leka med flirtpolen.
Alla valpar fick först prova en och en och sedan var det gruppmomentet där alla valpar stod kopplade för att se hur högt driv de hade i en stökigare miljö och där tyckte Snöa det blev väldigt läskigt, alla dessa småknorrar som ville leka med samma leksak, hon tog ett steg tillbaka och tittade på galningarna istället.
 
Sen var det dags för de vuxna hundarna att springa vänstervarv och även där blev det en lång väntan men Fella var övertaggad från morgonen så hon hann coola ner sig och hamna i en ganska lagom nivå. Hon fick superfin kritik av domaren och efter att ha sprungit några varv blev hon placerad som bästa tik +4år. Kändes extra kul då hennes matte tyckte att vi inte alls behövde ställa henne eftersom hon tydligen är så ful ;)
Var bara att ladda om och gå in i ringen igen då, denna gång med alla vuxna tikar. Ett varv sen var det klart och jag tror faktiskt domaren bestämt sig redan innan vi ens kommit in och vem fick den där pokalen om inte Fella?
Bör finnas kort när jag står med hakan i backen kan jag säga. Så ja, bästa standardtik blev hon!
 
På lördagkväll blev det lite grillfest men jag och Robert gick hem ganska tidigt eftersom vi skulle köra hela söndagen. WPn skulle börjat när vi steg upp men när vi kom till tävlingsplatsen var det väldigt tomt och dom flesta låg nog hemma i stugorna och sov fortfarande. Tackade iallafall för oss till de stackare som tagit sig upp och var där och sedan påbörjade vi den väldigt långa resan hem. 12 timmar tog det med alla stopp men det gick faktiskt riktigt bra.
 
Trots världshistoriens sämsta planering så har det varit en fantastisk rolig helg, jag är så glad att jag fått träffa så många trevliga människor och så otroligt häftiga hundar. Tack alla inblandade som gjort denna helg till vad den varit, vi ses igen nästa år!
 
American Bulldog - because everyting else is just a  dog
 

2014-06-07
10:05:33

När tiden inte räcker till
Just nu går det sisådär för det här hemmet... Först skadade sig Qira förra helgen, är nog ingen större fara med henne men just nu bor hon hos mina föräldrar under sin konvalescens eftersom hon inte får leka. Mest trist känns det att vi inte kunde fara till boden och tävlat i helgen som jag sett fram emot så länge.
 
Nåväl, en olycka kommer sällan ensam och två dagar senare hamnade mercan i diket. Inga personskador men om vi får tillbaka bilen från verkstaden innan semestrarna är slut så tror jag vi kan skratta oss lyckliga.
 
Och när vi ändå är inne på otur så började jag må dåligt på jobbet i tisdags, riktigt dåligt. Slutade med två besök på vårdcentralen, ekg, blodprov och en jädra massa lyssnande på mitt hjärta som inte alls slår som det ska. Mitt blodtryck är alltså i minst sagt överkant och ingen tycks ha någon bra förklaring till varför. Ska få bära telemetri eller vad det nu är i ett dygn och så bli remmiterad till medicinkliniken. Känner mig som hundra år och är mest över irriterad av hela skiten, jag har varken tid eller lust med det här!