Titti

2013-09-30
21:19:00

Stor tjej
Eftersom min rygg spökar har vi haft en väldigt lugn dag men jag tog mig iallafall ut och la ett spår åt Snöa. Hon gick det fint förutom att hon snurrade lite mitt i. Däremot måste jag byta ut hennes spårsele då den börjar bli alldeles för liten!

Det börjar även komma andra tecken på att hon växer, hon har tappat flera tänder och i afton hann jag vara med och fånga en. Nyss hade vi en liten kissolycka inne och då slog det mig att det är över en vecka sedan det var någon olycka inne, hurra! Jag som haft sån ångest över rumsrenten, det ska nog ordna sig trots allt.


2013-09-30
12:35:17

Socialt
I lördags var det hundens dag och klubben hade diverse aktiviteter runt omkring. Jag och Malin hängde på Björkis med våra hundar och representerade klubben, gjorde reklam för våra aktiviteter och tränade lite störningsträning (eller vad sägs som inkallning mellan godis och tuggben i mängder?).
 
Hundarna skötte sig utomordentligt, både Qira och Pralin var duktiga damer som låg stilla trots alla människor och hundar som passerade. Lillstrumpan tyckte det var lite jobbigt att inte få hälsa på alla men skötte sig fint hon också, hon fick leka lite med en volpino italiano tjej och det var roligt att se att hon även kan bete sig även med små hundar.
 
Kan säga att när jag kom hem var det två tjejer som däckade och sen såg man inte till dom mer den dagen. Vi passade på att gå på hockey medan törnrosorna sov så gott och precis som vi räknat med snarkade dom fortfarande när vi kom hem igen.
 
Igår tog jag mig knappt ur sängen för jag hade så ont i ryggen så det var bara att sjukskriva sig från jobbet. Det enda bra med det var att jag kunde följa med Robert och Snöa på första tillfället på vardagslydnadskursen. Det var roligt att se dom jobba tillsammans, väldigt nyttigt för Snöa som är något mattekär. Det var flera hundar som skällde ganska ordentligt och det är toppenträning för lillstrumpan som tycker det är lite obehagligt. Periodvis hade hon väldigt mycket nosen i backen men förutom det skötte hon sig jättebra och sökte mycket kontakt.
 
Så det har varit en trevlig helg hundmässigt, jag hade egentligen tänkt lägga spår idag men ryggen är allt annat än vänlig så vi får se om det blir något av det.
 
 

2013-09-27
17:45:18

Klubbkväll
Igårkväll var det full fart på klubben, mycket folk så Qira fick nöja sig med en vanlig promenad istället för dw (någon hon verkade väldigt nöjd med). Lillstrumpan fick också haka på och det blev en ganska lagom runda för henne där hon fick jobba på att inte jaga all kätting.
 
På avslappningen visade hon lite taskiga tendenser när en av Pralins godisar tog en olycklig väg mot mina ben där Snöa satt. Pralin sprang naturligtvis efter godisen men då blev Snöa tjurig på henne, sannolikheten är att hon ville vakta mig. Jag visade genast att det inte var okej, hon fick sätta sig på en armlängds avstånd medan jag klappade lite extra på Pralin och det accepterade hon direkt. Sen satt dom bredvid varandra ett ganska bra tag och det verkade inte vara några heta känslor mellan dom. Förhoppningsvis var det bara en tillfällighet med för mycket som hände på en och samma gång men det känns ändå bra eftersom OM det är något mer bakom det har vi all tid i världen jobba med det. Jag vet hur jobbigt det är med en hund som vaktar sin förare och det är ingenting jag någonsin vill uppleva igen.
Vet inte om jag kanske överanalyserar men med vilka hundar jag har i bagaget tycker jag faktiskt att det är min rätt.
 
Tänkte fara hem tidigt men i vanlig ordning var det så trevligt så jag blev en av dom sista kvar. När alla andra hundar farit fick Snöa och Qira busa tillsammans med bordercollien Lad och jises vad dom rusade på. Kan säga att det var ganska nöjda hundar jag fick med mig hem som efter sitt kvällsmål däckade i bädden.
 
 

2013-09-25
16:58:50

Pump it up
Idag har jag äntligen fått tummen ur och köpt mig ett gymkort! Känns skönt att komma igång med riktig träning igen och med Anna som min PT känner jag mig trygg. På dagens schema stod armar och ja vi får väl se om jag kan klä på mig imorgon, mina triceps har fått gode med stryk iallafall. Min tanke är absolut minst 2 pass i veckan men jag borde verkligen kunna ta mig dit 3 gånger tycker jag.
 
Hemma har jag stökat på lite ute på gården medan hundarna lekt med löven. Jag som hållit tummarna för att Qira inte ska bli så skendräktig har minst sagt haft knäck i öronen så jag börjar känna lite oro. En gång stack hon till och med från gården utan att jag märkte det, tack och lov var lillstrumpan klok nog att sitta kvar på uppfarten och kolla undrande på henne.
Har även kört lite klossträning med Snöa och jag har samma problem som vanligt, hur får jag stadga med framtassarna utan att fastna på att det blir ståträning istället för bakdelskontroll. Jaja, bara försöka hitta balansen.
 
 
Ja så kan man också använda en teddyfilt
 

2013-09-25
09:12:32

Gästspel på valpkurs
Som jag kanske nämnt tidigare är jag hjälpinstruktör på en valpkurs som just nu pågår på klubben. Vanligtvis brukar hundarna få stanna hemma då men igår föll det sig så att dom fick följa med och det visade sig passa alldeles utmärkt.
 
Innan kursen började hann jag träna lite med dom båda två, Snöa fick träna fotgående framför spegeln och Qira fick träna lite ställande, dom var duktiga båda två. När kursen började fick Qira visa hur man ka träna på att gå i koppel och sedan fick hon även visa tre olika sätt att lära in stå (och just då slog tanken mig att det kan vara ganska fiffigt att träna på alla tre sätt för att kvalitetssäkra).
 
Vädret var riktigt trist och efter koppelträningen gick vi in för att fortsätta där. Snöa fick följa med in för att passivitetsträna och även om hon tyckte det var lite taskigt att inte få hälsa på alla så höll hon sig väldigt lugn. När vi skulle avsluta kom kursledaren på att det vore kul om jag kunde visa med Snöa hur tänket kring klicker fungerar så hon plockade fram en pall och vi bestämde oss för att målbilden var 4 tassar på pallen.
Första gången klickade jag för en blick, för ett par närmanden, för att hon rörde pallen och sen klev hon helt sonika upp på den. Belönade massor och började om från början. Hon klev direkt upp med framtassarna och fick ett klick, sen klev hon upp med baktassarna också. På tredje försöket klev hon upp på pallen med alla fyra tassar direkt.
 
Kan säga att jag faktiskt blev väldigt positiv överraskad, jag hade inte alls räknat med att det skulle gå SÅ fort, men det blev ju verkligen ett bevis på hur mycket hundarna vågar ta egna initiativ och bjuda på beteenden. Nu är jag supertaggad inför både vardagslydnadskursen och kontaktkursen som börjar alldeles snart!
 
 

2013-09-23
19:07:58

Pissgubbar!
Med en väderlek som beter sig hur fasen den vill idag har jag och hundarna hållit oss mest inomhus. Qira har fått träna stadga och Snöa har fått träna ligg och fot. Efter ett litet bakslag förra veckan där jag försökte jobba bort handhjälpen kom vi ut på andra sidan och nu känns hon väldigt säker på kommandot, idag la hon sig till och med BAKOM mig en gång.
 
Vi vågade oss däremot ut för att spåra lite och tja, vet inte riktigt vad jag ska säga. Jag la två stycken 20m hårda spår som fick ligga ungefär 10min. Vid första spårstarten när jag skulle sätta på selen lossnade klämman och innan jag fått till det...... Hon tog ändå upp spåret på ett trevligt sätt och slutförde väldigt bra. Gick direkt på nästa spår men där var hon uppenbart störd över vinden och flackade mest fram och tillbaka.
Gick in hyffsat missnöjd och bestämde mig för ett nytt spår under kvällen.
 
Sagt och gjort, efter middagen la jag ett nytt 20m spår och så rastade jag hundarna på gården medan det fick ligga till sig. Från gården ser jag till stället där jag lagt spåret och helt plötsigt kom det två bilar körandes. På vår väg passerar det typ 10 bilar per dag så två efter varann är högst anmärkningsvärt. Men som att det inte var nog med det stannade båda bilana, mitt i mitt spår, och ur bilarna klev två gubbar. Dom pratade lite, gick på varsin sida vägen och kissade(!), ställde sig sedan utmed bilarna och pratade i några minuter innan dom for iväg igen.
 
Bära eller brista, jag provade iallafall och även om det var något tveksamt och långsamt så gick hon hela spåret! Känner dock att hon börjar vara lite för osäker på dom här längre spåren så jag få nog backa lite i träningen igen. Men mer störning än vi fick i afton hoppas jag det är länge kvar innan vi stöter på igen!
 
Bild från förra veckan när vi passivitetstränade vid skateparken
 

2013-09-23
08:43:06

Grattis!
I helgen har vi firat en 30åring och det var väldigt trevligt. Man kan nog ändå säga att vi hade tur med vädret under gocartköningen för under 2,5 timmars körning kom det bara några droppar regn i slutet. På kvällen befann vi oss mitt emot lilleputtlandet och jag kan verkligen rekommendera det, väldigt mysig liten stuga och tillgång till både bastu och badtunna. Det blev väldigt sent och vi tog oss faktiskt inte ens hem för att sova (nåja, nu sov jag ju bara 4 timmar ändå). Igår blev en riktig slappardag på Robins soffa innan vi till slut samlade kraft för att hämta hem hundarna.
Kom till Drängsmark precis som det var hundträning på G så jag följde med på klubben och tränade ställande med Qira och det gick hyffsat. Inatt har jag sovit som en stock och idag känner jag mig fortfarande rätt så sliten, skönt att arbetsveckan inte börjar förrän torsdag.

2013-09-19
22:07:58

Klubbpremiär
Idag har lillskruttan fått följa med på klubben för första gången, jag tyckte det var lämpligt eftersom att jag ändå bara skulle sitta på möten. Innan vi började charmade hon RR-grabbarna litegrann, dom var roliga men lite spännande. Under styrelsemötet fick hon ligga på en filt på golvet och föga förvånande sov hon sig igenom hela mötet.
 
Innan medlemsmötet hann hon springa på en bckille som är dryga halvåret, det var också med en skräckblandad förtjusning. Över lag är nya hundar roliga när dom ligger ner eller står stilla. Hundar som busar är egentligen roliga men lite för spännande för att hon ska slappna av helt. Tycker hennes reaktion är fin iallafall och det känns ganska skönt att hon inte bara vill tokbusa med varenda hund.
 
Nåja, under medlemsmötet fick hon ligga i min famn eftersom det var så trångt, hon bufflade på lite periodvis men låg mestadels som en död fisk. Efteråt flörtade hon lite med en sheltiekille (dom är ju exakt lika stora!) men hennes kärlek var väl inte allt för besvarad, haha.
 
Nu låter det som hon fått leka med varenda hund hon träffat och naturligtvis var det inte så. Jag tar mig helt enkelt friheten att välja fritt vilka hundar jag släpper fram min valp till, emn, naturligtvis med ägarnas tillåtelse. Resten ignorerar vi bara och det tycker jag hon också hanterar bra, hon är nyfiken men försöker inte kräva att hon ska fram.
 
Till slut fick vi oss hem och nu är det trött matte och trött valp. Robert har visst varit ute med Qira i afton men det går inte få ur honom vad dom gjort, han är djupt försjunken i sitt GTA.
 
 

2013-09-18
14:45:19

Hårda spår
Kliade lite i spårtarmen idag så jag gick ut med båda hundarna som fick sig varsitt hårt spår på grus (tidigare har jag bara kört på asfalt). Min och Qiras spårbakgrund har väl inte varit roligast och jag frågar mig gång på gång varför jag utsätter mig för detta? Haha. Hon blir så hetsig i skogen jag orkar verkligen inte med henne. Hon fick ett 15m spår men 10 av dom metrarna kikade hon bara åt trädtopparna. När hon hittat slutbelöningen sög hon i sig den och sen sprang hon och sket. Så roligt var det liksom. Tror vi ska hålla oss till rallylydnaden framöver!
 
Snöa fick ett 30m långt spår med 3 delbelöningar + slutbelöning. Första delbelöningen hittade hon men resterade två hoppade hon över. När hon varr ungefär 5m från slutbelöningen blev hon lite förvirrad och snurrade runt en halv minut innan hon återgick till spårkärnan och avslutade bra. Hon har en riktigt härlig attityd i spåret och jag tycker hon håller ett lagomt tempo som gör att hon inte tappar hela spåret om hon råkar hamna åt sidan.
 
När vi spårat färdigt gick vi till grustaget(?) som ligger i anslutning till grusvägen. Jag har aldrig gått dit tidigare och det var verkligen en lekstuga för balansträning. Stockar, stenar, pinnar, grus, betong och asfaltrester i en enda röra. Qira tyckte det var jätteroligt och när Snöa blivit lite större tror jag vi får gå dit med jämna mellanrum och leka.
 
Trött tjej
 
 

2013-09-17
15:29:42

Höstpromenad
Standard. Lillan som filosoferar med nosen i backen och raceQira i full fart där framme.

Spanar ut i skogen.

Hittade två stycken sjukt stora svampar.


Höstbjörkar
 

Qira åker på en bulldogattack!

Lillstrumpan
 

2013-09-15
20:16:10

Bootcamp last day
En vecka går så fort och idag var det dags för KM. Upp med tuppen för att förbereda lite innan tävlingen och sen gick det av bara farten. Tur med vädret hade vi men generellt sett var det en flopp resultatmässigt, tur vi kan skratta åt det. Bättre lycka nästa år! Men nu går jag händelserna lite i förväg, tänkte berätta om "mina hundar" först.
 
Qira: Jag hade väl egentligen inte så höga förhoppningar utan jag tänkte att jag skulle känna mig glad om vi fick kvalificerande resultat. Hade förberett mig på massa nosande i backen och total brist på fokus. Snacka om lycka när det blev helt tvärtom! Hon var så otroligt motiverad och fokuserad, tror aldrig hon haft så fin kontakt någonsin! Tyvärr hade hon en klantig förare som drog på sig två fel-ö på -10p vardera men resultatet blev kvalificerande med råge och jag är så nöjd över hennes prestation.
I ivern efteranmälde jag oss till agilityn och haha vad ska man säga? Diskade genom vägran i agilityloppet och i hopploppet stack hon från plan och till hamburgergrillen. Till mitt försvar var hon inte den enda hunden som gjorde det men ja klart det kändes surt. Roligt att prova ändå!
 
Fella: Här hade jag väl egentligen en hel del förhoppningar, hon kändes så himla bra efter all träning men tyvärr levde vår prestation inte upp till mina förväntningar. Sittande i grupp var toppen, där fick vi 10 och även på platslggningen var hon bra, tyvärr klev hon upp och sträckte på sig när jag var på väg tillbaka till henne så där damp poängen fort. I övrigt kändes det bara konstigt, hon var loj och ofokuserad, hade dålig fart och ingen attityd alls. Nollade moment som hon i träningssammanhang varit klockren på. Fick ändå 10 på helheten så vi får väl vara glada för det, var också roligt att få testa starta i LK3.
Just nu känns det lite kluvet, snopet att hon kommit så långt på träning bara för att fallera totalt på tävling till att börja med. Sen blir jag bara ännu mer träningssugen nu när man märker vad man behöver jobba mer på men på väg hem från tävlingen lämnade jag ju tillbaka Fella till sitt riktiga hem.
 
Naturligtvis blev det inga placeringar idag men känslan över lag var ändå bra. Jag är fortfarande helt i extas över Qiras fantastiska insats och även om Fella inte höll ihop är jag glad att jag fått möjligheten att träna och tävla henne.
När ordningen var återställd på hemmaplan tog jag ut Snöa på ett 15m hårt spår med oregelbundna delbelöningar men hon var så upptagen med spårandet att hon missade flera stycken. Duktiga lillstrumpan, jag är så fantastiskt nöjd med henne, hennes utveckling och hennes, ja, allt. Telia tjorvar med bilden så jag tror hon ska få träna lite fot så här på kvällskvisten. Ett bra avslut på en bra dag.
 
 

2013-09-14
14:33:30

Bootcamp day 5
Sista träningsdagen innan "dagen D", hoho vad det låter mer allvarligt än vad det är. Iallafall så passade vi på att köra ett kort men intensivt pass här på förmiddagen.
 
Fella: Började som igår med 1 min sittande i grupp fast utan grupp och precis som igår satt hon tyst som ett ljus. Eftersom hon var så lugn och sansad gick jag direkt på med fjärren där jag körde 2-3 skift innan jag gick fram och belönade väldigt lugnt. Måste säga hon skötte sig jättebra, var bara i lägganden som hon brummade lite långt men inte alls på samma nivå som tidigare. Dessutom stod hon stilla, även om hon rörde på tassarna så drog hon inte framåt.
Testade av inkallning med ställande och det kändes bättre än igår så jag nöjde mig så eftersom hon tidigare dragit mer mot mig efter fler repetitioner. Gick på rutan och insåg hur mycket jag stjälper för henne då jag kommenderar alldeles för tidigt = hon lägger sig utanför. Note to self inför imorgon är att kommendera när hon nästan passerat rutan för att få henne att lägga sig i den.
Kände lite på fria följet och sedan avslutade vi med 4 min platsliggning. Även fast hon gått upp lite i varv så låg hon helt tyst och stilla så det kändes toppenbra. Ska bli jätteintressant att se hur hon beter sig imorgon!
 
Qira: Körde två stycken banor med henne fast utan skyltar. Hon hade trevlig attityd och följsamhet. Avslutade båda programmen med ett stå och även om det var lite tveksamt så stod hon! Nöjde mig så och hoppas hon står lika bra imorgon om det kommer något sådant moment. Om inte känner jag mig bara extra lycklig.
 
Snöa fick sig ingen träning för det var dags att packa in alla små pälsbollar i bilen och bege sig mot stan. Där gick vi på internationella matfestivalen. Fella var helt överlycklig av alla människor, Snöa fick jag mer eller mindre dra fram eftersom marken var fullt av eventuella godsaker och Qira, ja hon var Qira (=filbunke). Efter en stund blev det lugnare i ledet och innan vi var färdiga gick alla hundarna hyffsat lugnt. Dom fick för övrigt både åka hiss och gå i ett parkeringshus men föga förvånande var det inget som någon av dom reagerade på.
Nu blir det ryggläge en stund innan det är dags att ladda inför hockeyn. Tror tjejerna kommer hålla lugnet.

2013-09-13
16:51:23

Bootcamp day 4
Idag har vi haft något utav en vilodag här hemma eftersom att jag dragits med den välbekanta huvudvärken som börjat dyka upp titt som tätt. I eftermiddag fann jag dock lite krafter så då gick vi ut en sväng. Snöa fick sig ett 10m hårt spår men kändes lite disträ, vet inte om det beror på att hon fick gå med sele för första gången eller, förhoppningsvis blir det bättre lycka nästa gång.
 
Fella fick börja med gruppmomenten idag, 1 min platssittning och 3 minuter dold platsliggning. Jag plockade bara ut henne direkt på planen och gav henne kommandona och det verkade fungera för hon var helt tyst! Gick på rutan och där kändes hon lite tveksam och la sig gärna långt ut mot kanterna. Jag provade kommendera in henne igen när hon la sig fel och väntade ut henne när hon vandrade omkring och även om det inte är några 10 poäng på det så verkade taktiken fungera, hon la sig iallafall I rutan.
 
Körde några inkallningar med extern belöning bakom och jodå, hon stannade snabbare och snabbare för varje gång. Fortfarande finns det en hel del finslipning i momentet men det kändes ändå bättre än igår.
Avslutade med fjärren där jag körde på ungefär 10m avstånd. Jag gick tillbaka och belönade lugnt med klappar mellan varje kommando och då höll hon sig lugn och stilla, men direkt jag gav två kommandon började hon ljuda och krypa framåt. Hm, det är verkligen en nöt det här, men uppenbarligen är det här något som måste nötas en hel del över tid, något vi tyvärr inte har just nu. MEN, jag fokuserar på det som går bra och har ändå en tro om att det här är rätt taktik.
 
Qira fick sig ingen rallyträning idag, hon får istället vila en dag för att ladda inför söndag. Jag funderade först på att låta henne vila imorgon men nej jag tror idag fungerar bättre så vi får slipa lite extra imorgon. Hon fick iallafall följa med på promend tillsammans med de randiga damerna och idag behövde jag inte alls hålla tålamodet lika mycket som igår när både Fella och Snöa var betydligt lugnare.
Nu har vi kommit hem och tre trötta har fått sig varsitt ben att tugga på som lite fredagsmys.
 
Dålig bild jag vet, men här ligger dom och myser med sina ben
 

2013-09-13
09:31:34

Bootcamp day 3
Igår jobbade jag under förmiddagen så hundarna fick vara med Robert på jobbet men sedan hade vi två timmar att fördriva innan Snöa skulle få fara till veterinären och få sitt vaccin. Hon skötte sig naturligtvis supersnyggt och Vera berömde oss för att vi håller efter hennes klok så ordentligt. Men nog om det, träningen idag såg ut så här:
 
Fella: Värme upp med fotgående, hoppapport och vittringen. Eftersom det känns bra blir det ingen mer träning av det före tävlingen. Kom på mig själv med att jag glömt träna inkallningen så vi provade ett par gånger med varierat resultat, första gången stannade hon klockrent men sen gick hon lite väl långt fram. Hon strulade lite med rutan också, drog åt höger, jag valde att lägga ner och fokusera på annat istället för att börja bråka med henne. Tänkte jag får se idag om det bara var en tillfällighet.
Fokuserade på fjärren och jag tycker hon jobbar på bra när jag står nära men direkt det blir större avstånd flyttar hon fram och ljudar. Framför allt så tjuter hon som en galning när hon ska lägga sig. Känner igen att vi jobbade med det när jag var hundvakt åt henne sist. Tror det precis som med gruppmomenten handlar om för hög förväntan så jag tror jag ska försöka "nöta sönder" det, för med mindre förväntan står hon dessutom mer stilla.
 
Snöa: Provade ett par inkallningar och lite fotposition, kändes superbra. Kunde inte hålla mig från att släppa upp henne på de olika balanshindren som stod framme och det bekymrade henne inte över huvud taget.
 
När alla hundar tränat klart blev det lite passivitetsträning och då passade jag på att köra synlig platsliggning med Fella, belöna henne lugnt när hon låg tyst, tycker det fungerade bra. Snöa låg snällt och Qira jagade skuggor. När dom var lugna alla tre tog vi oss en promenad där vi fokuserade på att gå fint i koppel. Jag fick öva på mitt tålamod men till slut kände jag mig faktiskt nöjd!
 
Qira: Lång sekvens med fotgående och olika svängar, sedan en lång sekvens med fot-halt om var annat. Hon hade bra fokus och satt rakt vid sidan. Vi avslutade med några korta framför-sitt som hon tycker är superroligt, sedan gav vi oss. Hon fick nämligen följa med på klubbkvällen där hon fick dra lite kätting och sen gå ett viltspår. Hon var lite het i spåret och gick lite brett för min smak, men i slutet samlade hon ihop sig och hittade klöven. Inte för att hon brydde sig nämnvärt om den heller, hon ville helst fortsätta spåra.

Standard
 

2013-09-11
17:19:00

Bootcamp day 2
Imorse styrde jag kosan mot klubben för ett träningspass med alla hundarna.
 
Snöa: Fick 5st skick på grusplanen och hon gick som ett skott mellan mig och Theres varenda gång. Till nästa gång ska vi köra i skogen för att få lite mer terräng. Hon fick även köra lite fot och läggande eftersom vi inte kört det alls på några dagar. Fotpositionen känns jättefin nu och det är verkligen läge att börja plocka bort alla hjälper. I läggandet har hon superfin stadga, däremot sitter inte själva kommandot lika hårt som jag skulle vilja.
 
Qira: Ställde upp en liten träningsbana med hennes 4 svåraste skyltar; sitt-stå, 360 grader vänster, läggande under gång och 1-2-3 steg fram. Hon skötte sig verkligen fint, fastän hon fuskade med snett sättande ibland när jag tog in henne i fotposition höll hon ihop fint under 1-2-3. Ställandet sitter ju fortfarande inte men vi börjar hitta en fungerande teknik iallafall.
 
Fella: Kan ju börja med någonting roligt att jag missuppfattat rutan. Jag trodde hunden skulle ställa sig i rutan och sen ligga på kommando, vilket var fel, så nu är det ju bara att köra på. Det momentet såg för övrigt skitfint ut idag! Körde också hopp-apport och vittringen, båda dom momenten kändes väldigt trygga. Nu är det bara fjärren vi inte testat än, resten av programmet känns helt okej! Vi avslutade förresten med gruppmomenten och där blev det lite ljudande, får jobba med att sänka hennes förväntningar men räknar inte bli av med det på bara en vecka.
 
Så ja, det var hundarnas träning för dagen. Nu ska dom bara överleva en kväll med mina släktingar!

2013-09-10
21:59:05

Bootcamp day 1
Så har jag tagit mig hem och med på vägen fick jag en fripassagerare i form av Fella som jag ska tävla på söndag.
Räknar därför med hårdträning i veckan för hundarna och ingen tid att förlora.
 
Qira: Fick fortsätta jobba på uthålligheten med långa linförigheter med olika vinklar och snurrar. Hon börjar bli väldigt duktig på att hänga med och inte börja slarva med nosen i backen. Nötte lite på ställandet som inte alls känns särskillt stabilt, får se hur långt vi hinner komma till på söndag.
 
Fella: Hade superfint driv och fokus. Värme upp med fritt följ och sedan testade jag metallapporten och sättande under gång som båda kändes fina, framför allt sättandet! Nötte lite rutan men fastnar på att hon antingen lägger sig direkt (om jag säger stanna) eller hamnar för långt fram (om jag säger stå). Tåls att grubbla lite på, sedan blir det att träna vidare. Hon hade iallafall jättehärlig attityd till momentet!
 
Snöa: Fick sig två stycken 10 m hårda godisspår. Första gången tyckte jag hon använde synen lite så andra gången la jag spåret riktigt i vägkanten så hon inte skulle kunna använda blicken något. Direkt jag satte på henne "spårhalsbandet" (för 3e gången i hennes liv btw) körde hon ner nosen i backen och satte igång. Jag har lagt godis ungefär var annan meter men efter spårslut fortsatte hon spåra dubbelt så långt och svansen gick i ett, så jag får nog börja lägga lite längre spår med mindre godis i. Hon verkar då tycka det är superroligt!
 
Så, det var dagens träning. Önskar jag kunde säga vi gjort något annat kul också men jag har legat avdäckad som i ett vaccum sedan vi kom hem från Umeå. Det tar på krafterna med sjukhusbesök! Men men, förhoppningsvis får jag sova gott inatt så vi kan ta nya tag imorgon!
 
 

2013-09-09
22:21:00

Det händer lite annat
Snöa är på weekend hemma hos sin mamma och farbror Yaax medan jag är ute på äventyr söderut. Bor just nu på Hotell Björken men det verkar som vi får fara hem redan imorgon. Qira fick stanna hemma med Robert och det låter inte som hon är så missnöjd med det heller.
 
Den här veckan verkar det bli livat i luckan, kanske inte så jättemycket för lilla Snöa men jag har fått två hundar att träna inför KMet på söndag och jag är supertaggad!

2013-09-04
17:24:29

Premiär för nosen
Idag har Snöa för första gången fått prova använda sin nos och mitt val föll på hårt spår. Jag är fortfarande inne på det efter föreläsningen på ÖNDs konferens förra året (för att få en hund som är säker på spårkärnan) så Snöa kommer bli min försökskanin med det här.
 
Robert fick hålla i Snöa medan jag visade henne att jag hade godis, sedan gick jag 6-7 meter och lockade på henne hela tiden för att sedan låtsas lägga ner godiset i spårslutet. Det blev alldeles för lång tid att fokusera tyckte Snöa som inte alls fattade grejen.
 
Jag kliade mig lite i huvudet en stund och provade sedan en annan metod. Jag har hört från flera håll att man ska vara försiktig med att ha godis i (framförallt hårda) spår eftersom att det lätt bli så att hunden går på synretningen men jag hade små bitar av blodpudding så jag tänkte det är värt ett försök. La ut tre godisar med 2-3 meter mellan varje godis och gick sedan med Snöa mot den första godisen.
Direkt hon hittade den fattade hon konceptet och satte ner nosen i backen för att leta vidare. Hon höll sig rätt i mina fotspår och vid sista godisen fick hon massa klappar och beröm. Provade samma procedur igen och det gick precis lika bra. En gång föll hon ut lite ur spåret (typ en dm) men stannade direkt och återgick till spårkärnan.
 
Hurra hurra så stolt jag är över min lilla supersnutta som är så fantastiskt duktig. Ska försöka underhålla det här med åtminstone ett hårt spår i veckan och se hur det utvecklas. Hon har som sagt en rackarns näsa!
 
 

2013-09-04
08:47:16

Rallylydnad
Igår åkte jag iväg på klubben en timma före valpkursen för att hinna träna lite rally med Qira. Inledningsvis var hon väldigt slö och ofokuserad men när hon blivit lite "varm i kläderna" hade hon ett jättetrevligt sug. Jobbade mycket med fotgåendet vilket jag tycker blivit mycket bättre, sen tragglade vi lite moment som jag kan uppleva jobbiga;
 
 
Tycker det gick förvånansvärt bra faktiskt, Qira var med på noterna och gick bra att styra med hjälp av händerna. Måste dock säga att det blev en otrolig skillnad när jag plockade fram klickern, precisionen den ger ökar verkligen hennes förståelse markant.
 
Vi hade turen att en av instruktörerna till rallylydnadskursen (som går paralellt med valpkursen) var tidig på plats för att sätta upp lite skyltar så avslutningsvis provade vi några kombinationer hon ställt ut. Döm om min förvåning då Qira hade jätteproblem med den här:
 
Fick traggla en hel del med den skylten och även om det gick bättre och bättre så behöver vi fortfarande träna mer på den skylten innan vi ger oss ut på någon tävling.
 
Över lag kändes det ändå som en väldigt givande träning och nu är jag riktigt taggad på att fortsätta!

2013-09-02
20:05:16

Mycket Qira idag
Idag har Qira fått en hel del tid och Snöa har mest hängt på för att träna vara passiv medan jag arbetar med annan hund. I eftermiddags åkte vi till en lekpark för att träna lite miljö och balans, herregud vad länge jag fick leta förresten innan jag hittade en lekpark utan barn, uppenbarligen måste kommunen bygga fler så jag kan träna hund i lugn och ro. Med Snöa blev det mest hoppa upp på och krypa under olika saker, båda hundarna fick balansera på sånna där stubbar (lite spännande tyckte dom).
 
Jag valde att träna en hel del rallylydand med Qira eftersom att KMet närmar sig och jag tänkte starta med henne där, har blivit så fruktansvärt lite sån träning sen Snöa flyttade in. Inledningsvis var hon lite slö men sen fokuserade hon jättebra så nu blev jag faktiskt taggad på tävla med henne. Snöa tyckte det var lite orättvist att inte få all uppmärksamhet så det här måste vi göra om.
 
I afton for jag och Qira ut på en cykelpromenad och jag har hittat en superbra grusväg där hon kan vara lös i princip hela vägen, massor med skog att springa i. En timma var vi ute och under den tiden var hon bara kopplad de första och sista 5 minutrarna för att värma upp och varva ner. Någonstans i skogen hittade hon ett riktigt surhål så när vi kom hem igen fick sig båda hundarna en välbehövlig dusch.
 
 

2013-09-02
14:56:06

Ångest eller skryt?
Med anledning av Majas inlägg om ångest- vs skrytgrupper när det kommer till valperiet tänkte jag mig sammanställa en liten lista över vad Snöa hunnit vara med om de 2,5 veckor hon bott hos oss, både det jag känner mig mallig över och det som gör att jag vill slita mitt hår ibland.
 
Vi börjar med skrytet va....
-Miljöträning: Snöa har en naturlig trygghet i sig själv vilket jag vill utnyttja och underhålla. Vi har hängt i stan, på nordannå, ute i stugan, i skogen, på byn.. Hon gillar att klättra över och framför allt krypa under olika saker och bryr sig inte om att det låter eller gungar.
-Socialträning: Vi har träffat andra hundar, katter, kalkoner, får, vuxna människor och barn. Katter är lite läskiga och hon kan vara lite försiktig med andra hundar till en början, men när hon snusat in sig är det full lek. Bäst av allt är barn, tror 8 veckor med en kärleksfull 3åring satt sina spår!
-Sömn: Hon sover nätterna igenom utan problem och verkar heller inte bry sig om var hon somnar någonstans, när hon väl somnat skulle knappast ett kärnkraftverk kunna vecka henne. Hon sover som ett litet barn i bilen både när vi kör och när den står stilla och tom.
-Kommandon: Träningsmässigt jobbar vi på fot och ligg, det jag är mest imponerad över är hennes otroliga stadga samt viljan att ta kontakt. I vardagen sitter hon och tar ögonkontakt när hon väntar på mat, hon fattar grejen med att "gå å sissa (kissa)" och kommer i full galopp när jag säger att "nu går vi in". Hon har redan från början varit väldigt lyhörd på nej-kommandon och oftast behövs det bara ett "öh" för att hon ska sluta med det hon håller på med.
-Bitandet: Eller rättare sagt bristen på bitandet. Första veckan tuggade hon lite på soffan och kanten på pallen men annars har hon varit väldigt duktig på att inte massakera några möbler. Jag har varit noga med att sticka till henne ben när det verkar klia i tänderna och det har fungerat bra. Enda gången hon kan bli lite intensiv i bitandet är när man går och hon får för sig att hänga i ett byxben (jaktintresset på denna lilla dam är ganska ordentligt).
 
Snöa sover på 60årskalas
 
 
Sen kommer vi till lite ångest...
-Inkallning: Detta är min största ångest. Jag läste någonstans att man ska köra 10 inkallningar om dagen för att få en säker inkallning och det låter väl klokt, mitt problem är att jag inte alltid väljer de bästa tillfällena att kalla in och då bara traskar vidare om hon ignorerar mig. Med tanke på hennes självständighet känns det väldigt angeläget att få en säker inkallning eftersom risken finns att jag annars väldigt snart kommer ha en valp på vift i tid och otid.
-Rumsrenhet: På nätterna säger hon inte till så det brukar alltid vara en liten kissfläck på morgonen men det må då vara, däremot stör det mig lite att hon är så ojämn. Vissa dagar går hon direkt till dörren då hon behöver ut och andra dagar sätter hon sig rakt ner där hon är. Ibland får jag nästan känslan att hon kissar lite för att hon är uttråkad, för när hon är upptagen med något (typ som i lördags) har hon ett riktigt bra håll.
-Kloklippningen: Redan första gången då valparna var 4 veckor och klorna skulle klippas visade hon att det var långt ifrån det roligaste hon visste och den trenden har tyvärr fortsatt. Det går bättre och bättre för varje gång men det är fortfarande en lång väl kvar innan man kan klippa klorna på henne själv.
-Koppelträning: Någonting som verkligen hamnat vid sidan av och egentligen vet jag inte ens hur jag ska börja. Att få en hund gå fot är väl inga problem men jag har svårt att sätta en lagom nivå på hur man går i koppel i vardagen. Än så länge vill hon ju helst stanna och snusa på varenda fläck men det ska säkert komma en dag då hon bara drar och en fullvuxen bulldog som sliter i kopplet är inte direkt någon höjdare.
 
Även om kamp inte är lika roligt som jakt är det också ett trevligt sätt att leka!
 
 
Över lag är Snöa verkligen är toppensnäll valp och allt jag kunnat önska mig, samtidigt går det dåligt precis på de punkter jag oroat mig över. Inte för att jag ligger vaken på nätterna och grubblar över det, det känns ändå som att jag har lagom mycket ångest, om det nu finns något sådant, haha. I oktober kommer vi gå en kurs i allmänlydnad här i ursviken och en kurs i kontakt på klubben i Drängmark så förhoppningsvis kommer det hända mycket i utvecklingen då!
 
Mys med lillasyster
 

2013-09-02
08:51:23

Helg
I lördags. lämnade vi Qira med pappa för lite jakt och så styrde vi kosan mot Piteå och watercross. Mysigt åka pickup tyckte Snöa.

Massa skotrar som levde rövare bekymrade henne inte det minsta, däremot ville hon gärna leka med alla barn.


Innan vi for hem igen blev det lunch på Sunes och där satt sig Snöa under bänken och filosoferade en stund innan hon somnade. Själv fick hon äta lunch ur plastpåse på Roberts jobb när vi hämtade bilen.


På aftonen härjade Snöa på gården medan Qira myste på altanen, efter de gjort natt strax efter 21 passade vi på att lämna dom och åka ut en sväng.
Trevligt värre hade vi!


Det var omöjligt sova ut igår då det var sånt oväder ute, vi bäddade ner oss i soffan och tog en riktig mysdag.