Titti

2012-03-30
15:41:06

Bokat och klart
Det handlar om Zebos HD/ED-röntgen. Vill nämligen få klart att han har jämna höfter och bra armbågar innan jag börjar dra tungt med honom (och det börjar kännas tradigt med samma gamla vikter).

Så om två veckor styr vi kosan mot bästaste veterinärkliniken i Öjebyn för att få domen. Zebo har aldrig visat på någon smärta eller stelhet i några leder + att han rör sig normalt, men det knyter sig ändå i magen på mig. Tänk om han har A/C höfter och ED2, vad tusan gör jag då?
WPn är det ju bara att slänga i väggen till att börja med, sedan känns det som en dödsdom. Jag kommer gråta direkt han snubblar med en tass eller gör ett utfall, för jag kommer tro det beror på smärta från lederna. Usch.

Som sagt, det finns ingenting som tyder på att han har dåliga leder, men det känns ändå gruvsamt. Så ni får börja hålla tummarna redan nu!


2012-03-30
08:48:44

Träning GER färdighet
Igår avlöpte ännu en trevlig klubbkväll i drängsmark. Det var roligt att släppa ut Zebo ur bilen, han var verkligen förväntansfull och även om jag kan bli tokig på hans dragande i kopplet känns det SÅ roligt att han blir nyfiken, snusar för fulla muggar och viftar på svansen istället för att ställa upp sig och avsöka området efter hundar att bråka med. Även om det händer att han söker en ögontakt jag känner mig obekväm med i vissa lägen så behöver jag bara säga hans namn för att han ska bryta och engagera sig i mig istället.

Träning avlöpte fint med lite wp (tränade mest kvarlämnandet) och lydnad (LF, läggande, stadga i ställandet). Hjälpte även M med att agera störning när hon tränade platsliggning med Akai, jag blir verkligen sjukt avis på vilken stadga vissa har... Men jag vet också att det ligger många timmars träning bakom och att det inte finns några genvägar. Det är bara att träna!

När vi hade tränat färdigt och gick in i klubbstugan för avslappning var alla agilityhinder fortfarande framme så det var några som passade på att träna lite hopp. Sist någon tränade agility där inne när vi hade avslappning så var Zebo helt rabiat, vid varje hopp och språng gjorde han utfall och han var allmänt fixerad och galen. Det var ungefär 4 månader sen.
Igår var det som en ny hund. Han låg inte avslappnad och vilade (face it, det gör han bara hemma) men han stod lugnt och stilla samtidigt som han nyfiket men utan fixering tittade på dom hoppande hundarna. Han drog inte i kopplet, han skällde inte, han jagade inte upp sig över huvud taget. Inte ens när en av tjejerna passerade oss så nära att Zebo nästan tog godisen ur handen på henne jagade han upp sig eller fixerade sig på hunden.
Däremot blev han lite småkranky på en unghund som tyckte det var allt för tråkigt att vara stilla, men trots att han bara var någon meter ifrån oss gick även det bra att bryta.

Vissa dagar känns det som att Zebo är ett hopplöst fall och att vi inte kommer framåt i träningen men så kommer dessa dagar då jag verkligen får bekräftat att allt mitt arbete faktiskt get utdelning och att han hela tiden utvecklas. Tiden på klubben och runt alla dessa hundar är verkligen guld värt för oss.


2012-03-29
15:07:22

Livet som timmis
När jag vaknade igårmorse hade jag inte en timma bokad på hela veckan. I vanlig ordning var jag arg och less, funderade över upplägg på min CV och var jag ska gå och lämna in den.

Så fick jag ett samtal, och ett dygn senare (alltså imorse) kunde jag konstatera att det blir 34 arbetstimmar den här veckan. Det är lika frustrerande varje gång man blir bokad bara någon dag i förväg (jag ställer snabbt in mig på "ledig") men det går inte sticka under stol med att det är otroligt stimulerande att jobba och slippa gå hemma.

Sen är det faktiskt väldigt roligt att komma upp på avdelningen och höra "vad bra du kunde komma, jag sa att dom skulle ringa dig". Det är alltid roligt att höra att man är uppskattad, även fast man bara är en sketen timvikarie.

2012-03-28
08:54:38

Givande lydnadsträning
Tidigare har jag inte riktigt känt att den här lydnadskursen gett mig det jag velat. Till största del så har det berott på att kurstillfällen utom 1 krockat med mina arbetsdagar men det har även berott på att jag inte känt att de träningstillfällen som getts varit speciellt effektiva.

Igår blev det dock ändring på den saken. Vi delades upp i par samtidigt som T hjälpte den som "blev över" (vi roterade så hon hann hjälpa alla). Jag tycker det är jättenyttigt att få träna i par, både för att man får ett par nya ögon och nya tips men också för att man får lära sig se på andra vad som fungerar och vad som inte gör det.

Platsliggning - Träna mer, olika långa lliggningar och på olika underlag. Exempelvis träna långa liggningar på bra underlag (torrt och rent) men även börja träna kortare liggningar på mer obehagligt underlag bara så han ska vänja sig.
Tandvisning - Jag måste bli bättre på att träna det i vardagen för att få in rutinen. Han saknar lite stadga.
Linförlighet - Jag älskar att bli kommenderad, då känns det som jag släpper "överkontrollen" jag brukar ha på hunden och kan fokusera på det jag ska, att bara gå. När jag inte tittar på Zebo får jag känslan att han faller ut i högersvängarna men fick bekräftat av flera stycken att så inte alls är fallet. Vi ska arbeta med att gå i olika tempon för att göra honom mer uppmärksam och inte gå för långt fram.
Apport - Tugg, tugg, tugg, släpp, släpp, släpp. Det kändes verkligen som att vi gick tillbaks till ruta 1 igen, T rekommenderade även att jag ska göra precis det. Börja om med apporten på golvet och arbeta fram ett intresse.
Hopp över hinder - Vi har tränat det så lite och jag behöver nöta lite mer på det. Jag ska börja med att bara låta honom hoppa 2-3 gånger utan några andra krav innan vi startar momentet, då greppar han bra vad det är han ska göra.
Ställande under gång - Genombrott! Här har jag gått och funderat varför jag inte kan lämna honom jättelänge (jag hade verkligen kört fast) då jag igår kom på att HALLÅ, stadga? Har jag tränat det NÅGOT? Nej! Så nu blir det massor, massor av stadgaträning i ställandet så ska vi se att jag snart kan lämna honom där han står.

Som ni märker så hann vi med nästan hela programmet under dessa 2 timmar, vi var väldigt effektiva och jag tror alla fick ut något av kurstillfället. Jag känner absolut att jag fått en liten nytändning och resten av veckan kommer för våran del bestå av mycket platsliggning, apportering och ställande under gång.2012-03-27
08:15:14

Det här med morgonstund
Idag har den inte guld i mun. Jag låg nämligen vaken i en timma imorse bara för att jag var övertygad om att Robert skulle glömma väcka mig då jag skulle skjutsa honom till jobbet... Helt rätt av mig då han inte förstod varför jag steg upp samtidigt som han.

Eftersom att tvättmaskinen här nere gått sönder så lånar jag mina föräldrars så det är den operationen som ska fortsätta idag, sen har jag lovat min lillasyster att följa henne till tandis på lassa. Anna lät lite sugen på en subbelunch om hon är frisk och så hade jag tänkt hinna gå igenom lydnadsprogrammet inför kursen ikväll så jag vet vad jag vill ha hjälp med.

Låter som en bra dag!


2012-03-26
09:20:41

Bredviken
Efter en lång och sjukt halkig bilfärd mot norska gränsen kom vi till slut fram till bredviken sent på onsdagkväll.
Sedan har dagarna fyllts med mycket mat, en del skoterkörning, lite öl och något enstaka pimpeltillfälle. Vi har haft ganska otur med vädret och bara kunnat vara ute halvdagar men vi har haft väldigt trevligt ändå.
Igår packade vi skotrarna på släpen och åkte till hemavan där mina bonuskusiner hyrde varsin skoter och sen begav vi oss upp på fjället även där.

Det har varit några riktigt trevliga dagar och jag hade ett stort sug efter att stanna kvar några dagar extra... Men det var ändå otroligt skönt att få hämta hunden, komma hem och ta en lång dusch följt av en natt i sin egen säng igen. Zebo sover förresten fortfarande. Tröttgrisen.
2012-03-21
08:07:39

On the road again
Eftersom att jag jobbat natt och Robert varit dyngförkyld har vi inte fått mycket vettigt gjort i veckan.
Vilket resulterat i att jag idag måste förbereda allt inför dagens resa. Fast jag ska inte klaga, det får tiden att gå fort så snart ska vi säkert vara på väg.

Stugan är hundfri så Zebo får stanna hos J. Lägenheten ska som vanligt bästaste lillasyster ta hand om.
Nu ska jag byta tvätt i maskinen och sen ska grisen få sig en liten dw-runda.


2012-03-20
17:08:52

Grattis
Har varit öde på bloggen ett par dagar, jag har helt enkelt inte idats skriva något (jobbat natt vilket gör mig lite lat).

Måste ju bara berätta om vår otroligt trevliga lördag. Började med att vi for till bergsbyn och firade Roberts gudfar som fyllde 60. Blev bjudna på taccos och snackade mass goja, jätteroligt och jag skaffade nya trevliga bekantskaper.
Direkt därifrån for vi till ursviken där speedtech hade invigning av sin shop och bjöd på hamburgare.
Mot aftonsidan plockade vi upp pappa och Fanny och begav oss sedan till drängsmark där min ingifta moster firade 50år. Var en väldig massa folk, vi blev placerade mitt emot F och hennes karl, väldigt trevligt! Efter maten stod morbror för underhållningen och sedan tackade vi för oss och rullade hemåt igen.

Det blev alltså en riktig heldag med massa firande. Mycket skratt och kramar och mat. En toppendag helt enkelt!


2012-03-16
22:48:47

Vilken dum idé?
I sommar kan det hända att jag kommer resa söderut. Tillsammans med en tjej jag aldrig tidigare träffat. För att möta upp ännu fler människor som jag aldrig tidigare träffat. Ändå känns det som att vi känner varandra, mer eller mindre.
Delvis känns det som en helt vrickad idé, å andra sidan så känns det som att det inte finns någonting att förlora. Däremot någonting att vinna, helt klart. Men vi får se hur det blir, beror på uppslutningen och om jag jobbar osv.
Men kul vore det.


2012-03-16
15:25:47

Who the hell are you?
Avverkat en lugn arbetsdag, det har dock varit svårt då jag mått så förbannat dåligt. Det känns som att det fastnat slemproppar i mina bihålor och jag har en otroligt tryckande huvudvärk. Tack och lov att jag hade kortdag!

Dagens irritationsmoment är ändå inte min sammanfallande kropp, utan idioter som inte vet vad dom pratar om. Just nu handlar det om en självutnämnd hundexpert som "vet" att kamphundar låser käkarna (HAHAHA) och att i princip alla kamphundsägare utövar HK. Jo just det ja, för alla hundar som är kampavlade mår psykiskt dåligt och är olämpliga i dagens samhälle.
För er som är nyfikna går hela forumtråden läsa här!
Om det kommer fram "inte medlem än?" är det bara att klicka en gång till på samma inlägg.

Nu ska jag ta och mysa lite med min livsfarliga mördarmaskin.


2012-03-15
08:48:39

Inte en dag för tidigt
Igår kom samtalet jag väntat på länge. Jag är så glad och tacksam.
Även om det i praktiken inte medför direkt några förändringar så känns det ändå stort.
För nu blir det våra beslut som gäller och igen kan ifrågasätta det.
Det känns otroligt befriande.


2012-03-14
11:47:34

Väder - vilken lek
Började dagen med en långprommis med Zebo i det fina vädret. Något som verkar varit ett bra drag eftersom att det nu börjat blåsa mer igen.

Passade även på att träna lite lydnad under promenaden. Det blev både LF/FF, inkallningar, ställande/läggande under gång och platsliggningar. Perfekt nu när asfalten börjat komma fram att träna platsliggningar på gångvägarna.

Vi gick till stensvedjan och där fick Zebo fick vara lös i pulkbacken. Första gången EVER han varit lösspringande (förutom ute i stugan och hos svärföräldrarna). Det kändes otroligt befriande att jag kunde vara avslappnad med honom lös och han kom på varenda inkallning. Mattes fina gris!


2012-03-12
08:33:54

Bortskämd helg
I lördags for vi som sagt till viken för att försöka skrämma igång Elanen. Nya tändstift och POFF så startade den på första draget. Behövs dock lite förgasarinställningar men det känns roligt att skrället går iallafall.
På kvällen blev det grillat och sen tog jag och Robert en pubrunda, riktigt trevligt.

Igår blev det skoterkörning med våra "riktiga" skotrar. Körde ut till ragg där Roberts kusin bor, skämmigt att det var 2 år sen vi var där sist! Fick oss en kaffetår innan vi körde tillbaks igen. Var halvkasst före, x-trimen gick dåligt i snön och HCRen tyckte det var för varmt så den varnade för överhettning lite då och då.

På kvällen bjöd mamma på middag och sen såg vi the girl with the dragon tatoo. Den som säger att den versionen är bättre än den svenska och att hon spelar bättre än noomi kan slänga sig i väggen. Enda som var bättre var att Skarsgård spelade rollen som Martin bättre än Peter Haber. Men det var ju ändå en bra film, jag älskar alla svenska detaljer!

Idag är det måndag och jag vet inte en enda arbetsdag den här veckan, wonderful. Idag ser vädret jättefint ut men det blåser tokmycket. Jag har tänkt gå en dw-runda med Zebo och sen skulle jag verkligen behöva he mig in till stan (funderar om jag ska kontakta Anna som moraliskt stöd!).


2012-03-10
10:28:44

Trött?
När klockan var halv 11 igår tyckte Robert det var dags att gå och lägga sig, då hade jag nämligen redan somnat tre gånger på soffan. Sen har jag sovit som en stock hela natten och vaknade av mig själv halv 9. DET är otroligt skönt!

Vi har tagit en riktig slapparförmiddag i morgonrockar framför datorn, men snart är det dags att klä på sig och åka ut till viken. Idag ska vi byta tändstift på räsermaskinen och se om den går igång, sen ska svärmor bjuda på middad. Inte alls en dålig dag!


2012-03-09
19:18:25

For friday
Jobbat på ortopeden idag. Lugnt och skönt på avdelningen, dock väldigt låg stämning eftersom att bomben släpptes idag, mötet angående vilka som får stanna och vilka som blir övertaliga. Usch, just nu är jag glad att jag inte är tillsvidareanställd.

Efter jobbet kom Fanny och Zebo och så gick vi till Roberts jobb och hämtade bilen för att göra lite ärenden. När han slutat hämtade vi hans skoter som varit på rep och sen har vi käkat middag. Nu har vi äntligen kommit hem, dags att luta sig tillbaka och avnjuta en kall!


2012-03-08
22:28:51

Gör min dag
Jag slutar aldrig förundras över hur otroligt trevligt vi har på våra klubbkvällar. Jag känner mig verkligen som fisken i vattnet och får verkligen ut otroligt mycket, både socialt och kunskapsmässigt (Zebo också för den delen).
Känner mig dock lite kass då det känns som att jag bara sitter och suger åt mig all kunskap utan att kunna ge någonting tillbaka, men det kommer jag ju kunna ge igen allt mer eftersom vi utvecklas jag och grisen.

Blev inte alls som jag planerat ikväll, jag hade nämligen inte räknat med isbanan som uppstått på alla skottade och plogade vägar (och på planen). Men, ingen fara skedd. Vi gick en dw-runda på skoterspåret och tränade även lite teknikträning där innan vi gick tillbaka och körde allmänlydnad där det blev mycket LFträning för Zebos del.
Inomhus var det fullt agilityös så där blev det ingen lydand.
Zebo kändes ganska spänd under stretchingen så jag gav upp för att vi skulle slippa bli ovänner. Inte jättelätt med massa nya hundar, en löptik och en matte som har kvar massa godis i fickorna. Jag har lärt mig att välja mina strider.

Det som jag var mest nyfiken på var ändå burträningen. Jag övervägde om jag skulle ställa buren i träningshallen eftersom jag upplever honom lugnare då han inte ser mig, men blev orolig att han skulle tugga sig ut. Så jag ställde den i fikarummet med öppningen in mot väggen istället.
Visst pep han, och kurrade som en fågel periodvis, men han buffade inte massa i väggarna och skällde ingenting. I slutet blev han faktiskt riktigt lugn. Jag tror nyckeln just nu är mängdträning, han måste lära sig att buren är ett ställe där ingenting alls händer, där ska man bara vara. Felet jag gjort inom all passivitetsträning är ju att jag skapat en förväntning vilket lett till allt detta ljudande.

A-C gav mig många bra tips om spårande och uppletande ikväll. När hjärnan har fått bearbeta all information och lagt bitarna på plats ska jag helt klart ta tag i det och börja träna det ordentlig. Men nu, ska jag sova!


2012-03-08
16:26:21

Äntligen torsdag
Efter att igår haft en ledigdag med ett otroligt trevligt besök i kusmark var det dags att bege sig tillbaka till jobbet idag. Det är så lagom mycket att göra, det är så roligt, dagarna går så fort. Blev lite halvstressigt efter lunch när vi skulle få 3 patienter och hade 1 ledig plats så det fick bli massa stök och omflyttningar, men jag gillar utmaningar. Vi löste det bra!

Ikväll är det äntligen dags för en kväll på klubben igen! Har inte varit där på två veckor pga jobb och fjällresa men nu är det dags igen. Har en liten plan i skallen som ser ut så här.
Dw - till planen.
Teknikträning - 4 eller 5 drag med olika mycket vikter.
Vagn - ett drag, lite längre än sist, mellan 10 och 15 meter.
Lydnad - LF/FF, gärna med kommenderare, ställande under gång.
Allmänlydnad tillsammans med wp/lydnadsgruppen.
Dw - tillbaka till klubben.
Avslappning - stretching med hela gänget.
Fjärrkorrigering - Ligg/stå, fokusera på att få frambenen att stå stilla.
Fika - Zebo ska få ligga i buren och jag ska hålla tummarna att han kan slappna av.


2012-03-07
21:02:49

What we dream, it's all that matters

2012-03-07
07:59:35

Silvermoon
Påverkas ni mycket av fullmånen? Jag känner mig helt knäppt varenda gång, blir tokstressad och kan inte hitta någon ro i kroppen. Känner ett behov av att hela tiden vara igång men även när jag är det kan jag inte sluta tänka på vad jag ska hitta på sen.
Samtidigt sover jag dåligt på nätterna. Inte så jättemycket för min egen del egentligen, men Zebo blir väldigt rastlös och byter plats i sängen säkert 10 gånger varje natt och jag vaknar varje gång.

Idag ska jag fara med Anna och Malin för att hälsa på Eve i kusmark, men först hade jag tänkt ta en långpromenad med hunden. Och duscha. Och diska. Och kanske städa lite.


2012-03-06
21:27:17

Grundfors
Något verkar ha buggat för det är bara bilderna tom torsdag som fastnat i datorn. Aja.
Vi har haft en riktigt härlig vecka med gott sällskap och bra väder. Tyvärr hittade Robert av ett litet för segt träd i skogen så det blev inte lika mycket skoterkörning som vi hade hoppats på... Blev lite mer öl istället :o)