Titti

2012-06-27
13:20:00

Lite lydnad
Då Theres fick förhinder blev det ingen hundträning på BK idag, passade istället på att köra ett kort men intensivt pass här hemma. Det känns faktiskt som dom här mikropassen ger otroligt mycket i längden fastän det känns fjantigt just när jag håller på.
 
Fritt följ: Fokus på kontaktsökandet och vändningarna då jag känner att vi backat lite där sista tiden. Han var lite ofokuserad i början men kom snabbt in i rytmen. När han fokuserar helt på mig kommer vändningarna ganska naturligt så jag får träna mer på det.
 
Ställande: Tränade först stadga med belöning både på håll och från handen (när jag återkommit till honom). När jag såg att det flöt på bra började jag träna att jag lämnar honom som man gör på tävling (istället för att backa framför honom). Kortade ner avståndet markant och han greppade tanken bra.
 
Inkallning: Jag har använt mig av kommandot "kom hit" och han kommer verkligen i full fart men med ett värdelöst avslut då jag ofta måste hjälpa honom in i position. Jag provade byta ut kommandot mot "fot" och det fungerade faktiskt bra. Jag tycker inte han tappar fart men avsluten sitter bättre. Körde på lite olika avstånd och vinklar, det var roligt och det blev lite extra tänkande med vinklarna.
 
Sammanfattningsvis var det ett bra träningspass där Zebo kändes positv, fokuserad och hade en trevlig attityd.
 

2012-06-27
08:40:21

Arbetssam
Igår firades min ledighet med att fara upp till stugan och hjälpa pappa med att såga trall och slåss med myggen. Zebo fick också följa med men han jagade mest möss. Vi klarade oss undan regnet men det var lite plågsamt att måsta gå påklädd i värmen pga alla blodsugare.
 
Idag blir det lite hundträning med Theres, sen ska jag träffa Malin och gå lite på stan. Funderar på att hämta ut min stadsfesten-biljett, vore faktiskt väldigt skönt att ha gjort bort det. Har även planer på att köpa hårfärg, om jag vågar.

2012-06-26
12:36:00

Ett steg bak eller ett steg fram?
Igår hände det oundvikliga, det vi visste någon gång skulle hända. Grannens ena hund kom över på vår gård och Zebo satte av efter honom. Jag skyndade efter allt vad jag kunde medan jag bara väntade på ljudet av en skrikande vallhund som sitter fast i käkarna på Zebo.
 
När jag kom fram på pass att jag såg hundarna blev jag dock förvånad. Där stod dom, alldeles bredvid varann, utan att någonting hänt. Zebo spände upp sig det han hade medan vallhunden sänkte huvudet och satte svansen så långt mellan benen han kunde innan han sprang vidare med Zebo efter sig. Dom hann ända upp på grannens bro (där f.ö deras 4 åriga son stod) där Zebo åter igen spännde upp sig medan vallhunden tryckte sig mot väggen.
Robert hann ifatt, ställde sig mellan och sa åt Zebo att gå hem. Då gjorde han det.
 
Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om situationen. Å ena sidan känns det förbannat synd och onödigt att vi hade så dålig koll att Zebo jagade efter vallhunden och att han inte gav sig fastän den så tydligt visade att den inte ville ha bråk. Å andra sidan så är jag så stolt att Zebo faktiskt inte gick till attack trots att en för honom okänd hanhund stod bara centimeter ifrån honom och han hade alla chanser i världen.
 
Problemet med att grannens hundar är över på vår tomt är ingen nyhet utan mer ett inrotat problem. Vi är alla medvetna om det och grannen har full förståelse för att det kan hända en olycka om hans hundar kommer för nära.
Ändå känns det inte okej. Jag har ett behov och en vilja av att kunna ha Zebo lös, kunna ha honom runt andra hundar. Inträffar en ordentlig konflikt så är det jag som får backa i vår sociala träning för att andra inte bryr sig lika mycket som jag gör. Det stör mig, för jag tar allt ansvar jag kan men ibland så räcker det inte till.
 

2012-06-26
09:10:21

För det är sommar
Nu har vi kommit in i den där perioden då bloggen varje år blir lidande och jag önskar i hemlighet att jag hade en peta-på-telefon. Livet tar helt enkelt över och det finns varken tid eller lust att sitta vid en dator. Egentligen tycker jag det är ett friskhetstecken men i dagens samhälle hör det väl mer till normen att välja elektroniken framför allt? Vilken tur att jag skriver för min egen skull och inte för andras.
 
Midsommarhelgen har stilla passerat. Jag har jobbat och sovit, that´s it. Känner av en början till en förkylning men planerar att ignorera den åtminstone till på söndag då jag har tid att vara sjuk. I veckan är det festivalen och den är helig. Inatt drömde jag att jag såg Ninni innanför grindarna. Hon satt på en bänk med hörselkåpor och läste en bok, hahaha. Det känns faktiskt lite sorligt och jag kan inte låta bli att hålla en liten tumme för att hon fått psykbryt och kommer hem.
 
Idag är jag ledig (som jag är typ hela veckan) och dagen bjuder på lite gårdsarbete. Fördelen med hus är att man aldrig behöver ha tråkigt.
 

2012-06-22
20:26:46

Mids... vadå?
Idag har jag jobbát till 16 och sen har vi haft lite hundkalas här hemma. Inte för att det var så mycket kalas men Zebo fick träffa rottis/bc-tiken Ronja för första gången och nog blev han allt lite kär. Han fjantade sig, bjöd upp till lek, pussade henne i mungiporna och var faktiskt riktigt försiktig.
När vi släppte ihop dom för att leka blev han dock lite för het och när han inte uppfattade Ronjas ignorans fick vi gå in och bryta - ett ordentligt "nej" och "kom hit istället" räckte gott och väl.
Inomhus hade Ronja lite svårt att slappna av men Zebo fann ro nästan direkt och det blev en riktigt lugn och sansad kväll för båda hundarna till slut. Zebo ville gärna ligga nära mig men försökte inte vakta fastän Ronja närmade sig vilket kändes väldigt skönt.
 
Nu har Ronjas matte hämtat hem henne igen men vi får se till att ha fler träffar. Nu väntar jag på grabbarna sen ska vi slå oss ner i soffan, käka karra och se på film. Midsommarkänslorna har nog aldrig varit så låga men eftersom jag jobbar hela helgen och inte ens kan gå på midsommartravet (mitt hjärta brister) så känns det bara bortkastat att längta efter något som kommer gå mig obemärkt förbi.
 

2012-06-21
08:09:58

Ledighet i arbete
Det är egentligen väldigt trevligt att måla men halleluja att väggarna är klara. Det går hålla sig för skratt när man måste måla tre varv... Men nu är det gjort och möblerna är återställda.
Idag ska jag måla lite hyllor, tänkte att det blir svart i vardagsrummet och vitt i sovrummet. Förhoppningsvis är dom färdiga och torkade när Robert slutar jobba så vi kan sätta upp dom. Målet var ju att vara klar innan helgen.
 
Imorgon börjar jag om att arbeta och jag kan säga att den här ledigheten faktiskt suttit skönt, har fått riktigt mycket gjort. Än är det ju inte klart, det behöver röjas betydligt mer ute, men jag är väldigt ledig både nästa vecka och veckan efter så jag hade tänkt övertala min far att hjälpa mig lite (den fuskproppen som har SOMMARLOV).
 
Nu håller jag bara tummarna att jag får hålla mig frisk, igår fick jag årets jävla yrselattack som inte gav med sig förrän jag somnat. Jag hatar känslan av att falla baklänges när man redan ligger ner, den är så orimlig.
 

2012-06-20
11:58:00

Feelgood
Igår var en riktigt trevlig dag. Efter hundträningen for vi ut till A-Cs stuga, åt lite lunch och tokpratade i flera timmar. Även fast vädret var emot oss (åskade som bara den en stund) så vi fick sitta inne var det riktigt trevligt, jag tycker det är mysigt med sommarregn (så länge det inte är hela tiden).
 
På väg hem fick jag ett infall och stannade på Rusta för att köpa väggfärg. Ingen tid att slöa, passade på att förbereda medan middagen stod i ugnen. Robert var snäll och hjälpte till. Efter att vi ätit påbörjades målandet och sen var det full fart hela kvällen.
 
Nu på morgonen har målningen fortsatt och just nu tar jag mig lite datatid medan jag väntar på att färgen ska torka så jag kan börja med nästa varv. Har en vägg som är omålad men min plan är att vardagsrummet ska vara klart imorgonkväll.
 
Snart blir det nog att packa sig in mot stan och hämta Theres. Hon ska få komma och se spektaklet och vem vet, kanske blir det lite kaffedrickande och hundträning också?
 
 

2012-06-20
08:52:33

Träning med löptik
Igår var det dags för träningstävling igen och för ovanlighetens skull fick Zebo starta sist. Före honom körde fröken löptik och även om Zebo inte blir fixerad av lukten så blir det väldigt svårt för honom att koncentrera sig.
 
-Tuggade gräs och rullade sig i platsliggningen, reste sig 2 ggr.
-Ville mest gå med nosen i backen.
-Blev het i apporteringen, la sig ner för att tugga.
-Dåliga ingångar i hoppet.
 
+Bästa tandvisningen någonsin.
+Bästa ställandet någonsin.
+Läggandet har börjat lossna igen.
 
=Träna precision i korrigeringarna så han inte flyter ut i svängarna.
=Ta de tillfällen som går att träna med metallapport.
=Kommendera hopp med normal röst, belöna först vid en bra ingång.
=Börja träna ställandet med att gå med ryggen från honom istället för att backa.
 
 

2012-06-18
21:39:06

Gräsänka
Robert är i Gällivare på utbildning så det är bara jag och Zebo hemma och vi har bara haft en riktig njutardag. I förmiddags tränade vi lite lydnad och ta mig rackarn om inte det där ställandet börjar ta sig riktigt fint nu, äntligen!
Gick även en sväng ovanför E4an som jag tänkt så länge, bilderna finns i förra inlägget.

I afton har jag varit lite arbetssugen men eftersom att jag varit hos Zedig på förmiddagen vill jag låta kroppen vila. Har även smörjt min stackars handled med voltaren och haft den lindad hela dagen, den är fortfarande öm men svullnaden la sig åtminstone. Ska nog köra på samma imorgon.

Ikväll blev det ännu en promenad men runt grannens lägda. Få saker får mig så fridfull faktiskt. Det märktes på Zebo att han redan fått sig en omgång idag för han lallade mest på och käkade gräs. När vi kom hem satt jag mig med ett paket frysta hallon och såg Salt. Imorgon kör vi träningstävling på förmiddagen så jag ska nog börja krypa mot sängen på en stund, inte riktigt än bara...

n

2012-06-18
13:06:06

Innervikspromenad2012-06-18
08:47:57

Helgsnack
Så har helgen avlöpt, inledningsvis i hög fart för att sedan avslutas i soffläge. På fredag afton blev det uppletande och rapport och eh.. Ingen av hundarna hade väl sin bästa dag om vi säger så. För min del måste jag arbeta upp motivationen att återkomma med föremålen, för sökandet i sig fungerar (om än lite ofokuserat bitvis).
Efter en kaffe och tokprat utanför maxi i solen fick jag leka lite med Hugo på kvällen.

Lördagen inleddes med att dra sly på gården följt av lite lydnadsträning. På kvällen hade vi inflyttningsfest. Blev ganska lugnt och städat men ölen slank ner väldigt lätt och klockan: sent somnade jag ovanpå täcket med kläderna på. Sen drömde jag att mitt jobb konspirerade mot mig för att jag inte skulle få ha ett eget skåp i omklädningsrummet. Hm.

Igår var det en äkta bakisdag. Jag behövde inte hålla i huvudet så jättehårt men tillräckligt för att inte vilja göra något. Till och med Zebo var helt knäckt och förutom några maskiner tvätt och en snabbvisit av mina föräldrar låg vi non stop på sofflocket.

Idag börjar mitt sommarschema och jag inleder med 4 lediga dagar. Blev ändå tvungen att stiga upp klockan 6 imorse när Robert på väg till jobbet hittade grannens häst ute på gamla e4an. När jag klätt mig hade hon dock hittat tillbaks till gården och blev så glad så när jag släppte in henne i hagen igen.

Vädret ser härligt ut och man kanske skulle ta sig den där långpromenaden jag pratat om hela förra veckan?
Men först ska jag till Zedig och fixa ryggen.


2012-06-15
10:34:58

Vad gör man?
Idag känner jag mig helt förvirrad, jag är nämligen hundlös. J kom igår och hämtade Zebo för att ha honom över natten nämligen. Min först tanke imorse var att jag skulle gå ut och lägga ett spår.... Men vänta nu, hade jag tänkt gå det själv eller? Virrpanna!

Jag kör röjsågen för fulla muggar istället, idag har projekt röja-mot-grannen inletts och det är betydligt lättare buskage, tack och lov. Tror jag röjer ner nu på förmiddagen så får vi dra kvistar ikväll. Blir nämligen bara någon timmes arbete på förmiddagen för sen ska jag till stan så lillasyster får färga mitt hår och det är då inte en dag för tidigt.

I eftermiddag ska jag återhämta Zebo och fara upp till vitberget för att träna uppletande. Blev ju verkligen pannkaka sist så jag hoppas på bättre resultat idag. Tur att jag har med mig mina experter!


2012-06-14
18:47:00

Dagens träningstävling
Först måtse jag börja med att säga att jag är så glad att jag hittat mig sånna fina träningskompisar. Känns som att vi har samma tänk och det är så bra att få lite konstruktiv kritik. Utvecklingsmöjligheterna känns oändliga!

Platsliggning: Bästa hittills. Fortsätt nöta.

Tandvisning: Gick helt okej. Träna stadga i sittandet.

Linförlighet: Lite ofokuserad inledningsvis, med några lätta korrigeringar skötte han sig fint. Korrigera och belöna innan momentet startar för att bygga förväntan och koncentration.

Läggande under gång: Lite långsamt läggande, DK. Säg kommandot på vänster fot för att underlätta för hunden, stampa lite hårt i backen istället för att fladdra med handen.

Inkallning: Bra. Träna mer ingångar.

Ställande under gång: Snabbt, stabilt ställande. Fortsätt nöta.

Apportering: Ok. Träna stadga i sittandet.

Hopp över hinder: Hoppade inte över hindret, dålig ingång. Träna med längre avstånd mellan hindret och mig för att han ska få tid att vända in. Befäst hopp-kommandot.


Känns som jag glömt något men kan inte komma på vad det skulle vara? Jaja... Över lag kändes träningen idag helt okej förutom då Zebo hittade en gobit på plan och sprang lättsamt med den därifrån.... Note to self: När momenten sitter bättre - träna med störning i form av godis på backen!

Efter jag kört igenom programmet och kikade på de andra så la sig Zebo två gånger bakom mig och bara slappnade av. Om det inte är dagens framgång så vet jag inte vad! Han har aldrig tidigare klarat av att slappna av i en liknande situation så det känns som en otrolig vinst.


2012-06-14
15:36:37

Jag börjar kanske greppa lite...
Det svåra för mig med att tyda den här nya grejen är att vi har datorn kopplad via tvn 24/7 och fönstret bakom soffan gör att allting speglas x100 så jag inte ser hälften. Nu har jag åtminstone hittat knappen "skriv inlägg" och upptäckt något jag saknat länge - taggar!

Tycker även det är fiffigt att man kan tidsinställa inlägg då jag ofta vill skriva typ 3 inlägg på en gång men tycker själv det är jobbigt när andra gör så och vill därför sprida ut dom under dagen. Jag menar hur underbart är det inte när man sitter hemma sjuk och VIPS klockan mitt på dagen ploppar det upp ett blogginlägg som man kan roa sig med att läsa? Jag älskar det.

2012-06-14
08:11:08

Nya blogg.se
Jag känner mig otroligt lost med det nya upplägget, är det någon som fattar vad som händer?

Idag är min stukade handled jättearg på mig, den tycker nog jag dragit för mycket ris, vi hann rensa ut ordentligt igår! Jag ska trotsa kroppen som säger stopp, men först väntar en träningstävling.

2012-06-13
15:56:57

Jag kanske måste bli en bruksnörd...
Mötte upp Theres vid klubbstugan i förmiddags för att träna lite lydnad och även rapport med hennes Solo. Jag har aldrig provat tidigare och eftersom att jag och Solo aldrig tränat ihop och det var längesen dom körde gjorde vi så kallade lätta skick, ungefär 100-150m och med 30sek sittande. Solo sprang som ett skott mellan oss och satt så tyst och lugnt, jag tror det här kommer bli jättekul.

Lydandsträningen gick faktiskt också bra. Läggandet känns just nu så frustrerande att jag bara vill slita mig i håret men det gick iaf bättre än i måndags så vi är väl på väg åt rätt håll igen.
I ställandet ville jag utmana lite så jag gick 5-6 steg ifrån Zebo och han stod stilla alla gånger utom 1. Jag belönade både på avstånd (extern belöning bakom) och genom att gå tillbaka och belöna och han stod som en klippa. Äntligen börjar det hända grejer!

For förbi stugan innan jag for hem för att hämta röjsågen och när vi likas var där fick Zebo köra lite agility. Han fuskade inte med hoppen och gick jättefint genom slalomen, tror jag får börja avancera lite. Däremot gällande hindren vet jag inte riktigt vad jag ska göra åt hans ständiga rivningar?

Medan jag röjt buskar och brännässlor har Zebo legat på gården och solat. Nu har jag en väldigt trött och nöjd vovve som ligger och snarkar i soffan. Det tar på att ligga på topp!
2012-06-13
07:56:45

Mornings!
Äntligen kan man avnjuta lite strålande sol och det känns helt underbart. Igårkväll gick vi en sväng över ängarna med Zebo och det finns verkligen inget härligare att se en hund som är van att alltid vara kopplad få springa lös och bara göra av med precis all energi som finns däri. Synd bara att jag lämnat kameran hemma.

Idag ska jag fara till drängsmark och träna rapport med Theres. Ska bli spännande, jag har ju aldrig provat det förr (aldrig sett det heller förresten). När jag är klar där åker jag upp till stugan och hämtar hem röjsågen - nu jävlar ska det hända grejer på gården.


2012-06-12
13:27:23

Halleluja!
Började som sagt förmiddagen med att städa. Kom på att jag skulle sänka hållaren till hundmatskålarna och vi blev jätteovänner, höll på med det i säkert en timma och nu sitter allt ihop med hjälp av förjävla mycket tejp...... GIssningsvis kommer den rasa första gången Zebo ska äta.

När jag var klar med det upptäckte jag plötslut att solen visade sig. Gick ett spår med Zebo (gick sådär) och tränade rutan och sidoförflyttningar som han faktiskt var jätteduktig med. Sedan fick han sitta i långlinan medan jag påtade på i rabatterna. Kom på mig själv med att jag har 0 kunskap om trädgårdsarbete men drog upp allt som inte blommade eller såg ut som riktiga buskar....
Med inspiration av vädret gick jag även upp till maskinhallen och plockade fram alla utemöbler.

Nu ska jag röra mig mot stan för HLR-utbildningen och hålla tummarna för att solen fortfarande är framme när jag kommer hem igen. Då ska jag torka av alla möbler jag plockat fram och sen fortsätter den eviga ogräsrensningen.


2012-06-12
08:31:27

Jag bryter ihop...
Vad händer med vädret? Man kan bli deppad för mindre... Jag börjar vara förbannat less på råheten, kylan, molnen, vätan. Det ÄR INTE normalt att behöva gå i tjocksockar veckan innan midsommar.

Någonstans hade jag en dröm om att det var fint väder och att jag skulle gå en låååång promenad med Zebo under och uppöver nya E4an men det kändes inte så peppande när det ser ut såhär ute. Funderar däremot om jag kanske ska ta och lägga ett spår eller köra lite uppletande, den som lever får se.

Får väl passa på att tjollra inomhus idag, börjar nog med att städa. I eftermiddag blir det att åka in till stan för HLR-utbildning. Fortfarande stilla tyst på jobbfronten...


2012-06-11
13:14:23

Pinsamt - men jag älskar det
Lågprisvaruhus, finns det någon shopping som gör en lyckligare? Hmm, känner redan hur Anna suckar... ;)
Idag efter hundträningen passade jag på att handla lite nyttogrejer när jag ändå var på solis:
Stövlar
Kängor
Arbetsbrallor
9pack sockar
Gardiner till vardagsrummet
Shampo + balsam x 2
4 koner (till att träna rutan)
2 kilo salt

Allt detta tillsammans gick på ungeför 900kr. Nu vet jag att inget är av superkvalité men huvudsaken är ju att de uppfyller mina krav (jag tror faktiskt inte det spelar någon roll om jag köper shampo på rusta eller coop).

Arbetsbrallorna invigde jag när jag rensade ogräs runt trappen och dom håller måttet, väldigt sköna att ha på sig. Kängorna klämmer lite ovanpå fötterna men för 149kr(!!) är dom helt klart över förväntan. Nu tror jag faktiskt jag ta prova stövlarna och ta en liten dw-runda med voffen.


2012-06-11
07:50:05

Det börjar bli vardag
Måndag morgon och i vanlig ordning har jag ingen koll på hur jag jobbar i veckan. Nästa vecka börjar mitt sommarschema och sen hoppas jag verkligen jag har ett annat jobb att gå till när schemat tar slut... Det tar helt enkelt alldeles för mycket energi att gå och vara irriterad hela tiden.

Idag ska jag träna hund med Theres och sen fortsätta stöka i huset. Någon som vill ha hundgodis förresten? Har väl bara typ 5kg kött som ska torkas och packeteras och jag tvivlar faktiskt på att allt ryms i vår frys. Känns ju däremot ohult att kasta.

Idag är det hurra hurra till lillasyster som äntligen fyller 18 gamla och ikväll ska vi käka på bishops.

2012-06-09
23:04:41

För min skull
Jag tänker det ofta men säger det allt för sällan.
Jag älskar mitt liv.

För snart tre år sedan gjorde jag ett väldigt aktivt val. Att leva mitt liv för mig själv, för min skull, för att jag ska må bra för den viktigaste personen i mitt liv borde alltid vara jag.
Inte för en sekund har jag ångrat det valet och jag tackar mig själv för att jag tillåter mig själv att må så här bra.
Faktum är att jag aldrig varit så lycklig som jag är nu och den känslan bara växer.2012-06-09
22:24:05

Var kom alla grejer ifrån?
Nu har vi packat upp. Hela kvällen igår och hela förmiddagen idag. Nu börjar det se helt okej ut, saknas dock lågnivåkabel till basen och en skartkabel till tvn, sen är det bara att tuta och köra.
Kan dock inte förstå hur vi rymt alla saker? Nog för att tre kartonger fick förbi fulla med grejer, jag har inte tänkt packa upp bara så att saker kan ligga och skräpa...

I eftermiddag har vi lånat gräsklipparn av grannen då det verkligen behövdes en omgång. Den fick Robert köra medan jag drog AlKon runt buskarna där han inte nådde - tror jag kommer ha träningsvärk imorgon.
Riset som vi avverkade för två höstar sen har återuppstått så nästa projekt blir att låna röjsåg och göra om det igen. Om det finns något som stör mig så är det ris som ligger och skräpar....

Hunden ha fått sitta i långlina i ett träd. Fanns ett älgben som inte rymdes i frysen längre så han har fått gnaga på det och även om det tog tid innan han vågade börja snaska på det (har både hår och klöv kvar) så insåg han till slut att det var en riktig festmåltid.

Nu är jag over and out. Har sett Hamiltonfilmen som kändes lite ZzzZZZzz för att:
1. Persbrandt hade alldeles för mycket känslor.
2. Ekborg var en fegis.
3. Grav-kvinnan nöjde sig med världens sämsta ursäkt.
3. Sjukt förutbestämd, gick ju bara lista ut hur filmen skulle sluta efter en kvart..

Dags att kasta in handduken, imorgon ska vi fira lillsyster som fyller 18 på måndag.


2012-06-08
16:12:43

Nu är det dags
Idag har jag jobbat och jag tror minsann hunden har sovit som en stock här hemma, han hade inte ens rivit ut soporna som hänger helt öppen och synlig med massa äckligt i. Det är bara att tacka och ta emot!

När jag kom hem for vi ut på en cykeltur och det känns verkligen som att det börjar lossna, Zebo blir mer och mer positiv för varje gång. Idag tog han till och med initiativet att spinga framför cykeln i slutet, det har aldrig hänt förr. Nu är mitt största problem att han vill springa på asfalten vilket gör att jag verkligen måste cykla i gräskanten för att få honom att springa på bättre underlag.

Nu ska jag plocka ihop det sista i badrummet och vänta på att Robert slutar jobba, då ska vi börja packa in i bilarna och styra kosan mot Innervik.

2012-06-08
06:17:17

Avslutning
Jo sista klubbkvällen innan sommaruppehållet igår. Vi for tillbaka till stora sandtaget och drog där, eftersom det regnat på dagen var det riktigt bra i backen och dammade ingenting. Zebo hade otroligt trevlig attityd och drog jättefint.

På avslappningen var det mycket rörelse i lokalen och en ny hund (något som Zebo fortfarande reagerar på) så han hade svårt att ligga stilla och låta mig hantera honom. Jag har dock bestämt mig för att inte bli arg och låta det här bli något stressmoment så jag gav han den tid han behövde.

Känns skittrist att det är sommaruppehåll på klubbkvällarna men jag hoppas och tror det kommer bli många träningstillfällen i sommar ändå!

Photobucket

2012-06-07
17:05:52

Aktivt
Efter att jag tränat hund idag har köpt födelsedagspresent till lillasyster, handlat på bolaget, hämtat fler flyttkartonger och fortsatt med flyttbestyren.

Det blev två aktiva timmar igår och fyra idag och nu börjar det verkligen synas resultat.
Sovrummet: Har kvar sängkläderna, annars klart.
Klädkammaren: Klar.
Badrummet: Har kvar handdukar och tandborstar, annars klart.
Vardagsrummet: Klart, halva rummet tas dock upp av packning.
Hallen: En jacka + regnkläder och två par skor, annars klar.
Köket: Skafferiet halvtomt, kylen och frysen fortfarande fulla, en låda med köksgrejer opackade, soporna ej uttagna. Annars är det nog ganska klart där inne också.

Om jag får säga det själv har jag varit ganska duktig. Anledningen att halva skafferiet och vissa köksgrejer är kvar är att jag helt enkelt har slut kartonger (igen). Förhoppningsvis är det ordnat när jag kommer hem från drängsmark ikväll. För jo just det, nu ska jag iväg och träna hund igen (och kanske äta någonstans på vägen).


2012-06-07
13:13:20

En stund i solen
Så har man avlöpt en förmiddag med goda vänner och lite sol (ett tag åtminstonde). Gjorde lite träningstävling och eftersom jag är den enda som kör 1an fick jag börja. Värmde knappt upp något alls, bara ett par 10 meter med linförlighet.

Zebo var jättepositiv och nästan lite väl het trots den dyngsura backen. Han hade helt okej fokus och gjorde sitt bästa även fast han vissa gånger trängde lite i linförligheten och reste sig i apporteringen. Som vanligt gav jag han DK i både inkallningen och hopp över hinder, skämmes tamme!! Måste verkligen träna bort dom där fultygen jag har för mig.
Dagens bästa plus i kanten var att Zebo faktiskt la sig i det blöta gräset även om det tog emot för honom. För att utveckla det här ska jag försöka komma ihåg att träna snabba lägganden med massa belöning i otrevligt underlag.

När alla kört igenom sina program körde vi platsliggning och Zebo låg 1,30 innan han reste sig om kom i full galopp fram till mig (precis när jag tänkte gå fram och belöna). Förbenat att jag inte får det här att lossna men han hade faktiskt en otroligt trevlig energi och låg tryggare än han brukar. När det väl kommer till tävling vill jag vara 100 på att han verkligen ligger men det känns ändå skönt att veta om han väl reser sig så är det alltid för att springa fram till mig.

Avslutningsvis gick jag igenom mina DK-moment. Zebo började vara lite trött och satt sig snett efter hoppet men 3e gången gillt. Jag friade och gav han en jättebelöning och SSCHLAFFS så låg jag på den blöta backen. Uäk så kallt och blött det var. Som ett plus i kanten fick jag ränna runt halva stan innan jag kunde ta mig hem och klä av mig - nu blir det morgonrock ett tag framöver!


2012-06-07
07:36:48

Att socialisera på en lagom nivå
Anonym om Löööp:
Hej jag har en likadan hund som du, samma färg också :)
Jag undrar om du kan berätta hur du socialiserat din hund?
Och om du har några tips? Min hund är inte snäll mot hundar och hela ryggen får ragg :/

Zebo har tidigare i sitt liv både umgåtts med och levt tillsammans med andra hundar vilket gör att han någonstans där inne har en grundkunskap angående flockbeteende och kroppsspråk, senaste året verkar han dock blivit gravt avsocialiserad och när vi tog över han i september gjorde han utfall mot de flesta hundar så jag har valt att börja om på ruta 0.

Det som tagit mig ljusår framåt är att vara på brukshundklubben och träna weight pull. Till att börja med har det varit jättenyttigt för min hund att få arbeta och fokusera på mig med andra runt omkring, för det andra så har det lett till att vi kunnat utvecklat socialiseringen även vid andra tillfällen.

För mig var det viktigt i början att hålla mig på rätt avstånd, när vi kom för nära andra hundar blev Zebo stressad och varvade upp - gjorde utfall. Sakta men säkert har vi fått arbeta oss närmare och närmare gruppen och idag kan han vara en del av den utan problem. Det händer ibland att han ser snett på någon annan hund men tid har gett mig erfarenhet, jag har lärt mig läsa Zebo så pass bra att jag idag kan bryta honom redan i första stadiet vilket leder till att han inte hinner stressa upp sig och situationen passerar väldigt lätt.

Jag har fortfarande långt kvar att gå men jag ser vägen i mål och delmål. Mitt mål med Zebo är att kunna köpa en till hund utan att behöva dela på dom annan tid än när dom är själva hemma, men dit är det väldigt långt. Delmålet som ligger närmast idag är att han ska kunna vara lös tillsammans med tikar han känner utan att det ska uppstå en situation, nästa mål är att han ska klara av att leka med dom utan att slå över.

Tips:
- Skynda långsamt, går du för fort fram är risken stor att du bara behöver backa tillbaka igen.

- Utsätt inte hunden för situationer den inte klarar av, försök att hela tiden ligga på gränsen till det han klarar av men på en nivå där du känner dig trygg.

- Jobba på kontakt och samarbete, för mig har skvallerträning och hundträning (håller på med både lydnad, wp och spår) utvecklat vår relation mycket. Glöm inte delarna med närhet och att leka tillsammans för att stärka erat band.

- Ta kontakt med din lokala brukshundklubb, de flesta brukar ha klubbkvällar där man tränar tillsammans, jättebra tillfälle att träna på avstånd du själv får välja. Be andra om hjälp och arrangera hundmöten om du behöver det. Anmäl dig till en allmänlydnadskurs för ytterligare tillfällen att vara nära andra hundar samt hjälp av instruktör (det är ofta jättenyttigt att ett par nya ögon får tolka erat samarbete).

- Stanna inte i konflikten, hamnar du i en situation där din hund beter sig "fel" så försök bryta hunden med godis och lek istället för att gorma åt den och slita i den (mina erfarenheter säger mig att sådan hantering inte leder någon vart med dessa hundar).

Jag är absolut ingen expert men det här är vad som fungerar för mig och på min hund. Var bor du någonstans? Är det i närheten av Skellefteå rekommenderar jag att du kommer till oss på Åbyn Byske BK i drängsmark och tränar tillsammans med oss, sista klubbkvällen är dock ikväll sedan är det sommaruppehåll.
Lycka till med din hund!

2012-06-06
09:32:05

Vindarna vänder
Igår när jag for till jobbet var jag så irriterad att jag höll på spricka. Tänkte i min enfald att jag skulle ringa Ashberg och be honom spika upp den där fina skylten utanför våran trappuppgång. Grannsämjan (som jag skrutit så mycket om) är verkligen inte på topp.

Så kom jag på jobbet och hade en alldeles lagom kväll, när jag slutar och kommer hem så släpper Robert den bästa bomben på länge. Vi får flytta till Innervik + det är redan klart med någon som ska flytta in i vår lägenhet.
Praktiskt nog behöver vi inte flytta på några stora möbler så det borde gå väldigt smidigt, vi räknar med att nästa hyresgäst ska vara inne i lägenheten redan på söndagkväll. Det gillar jag, jag hatar att vänta. Så nu är det bara att börja packa!


2012-06-05
13:09:02

Grått
Jag som hade planer på dw för Zebo idag vågar inte låta honom göra något med hältan. Den är så skum, för han haltar bara i skritt, inget i trav. Distriktarna har ju bara telefontid på morgonen så jag ska ringa dit imorgon (om dom har öppet då?) och boka en tid. Jag skulle gissa att han bara behöver några dagar på rimadyl men det känns ändå inge kul, speciellt som vi har säsongsavslutning på klubbkvällarna på torsdag.
Gick förresten förbi grannen för att prata med henne men hon var inte hemma. Får prova gå dit igen imorgon.

Bara för att den här dagen ändå känns så trist så har nu en av grannarna i mitt trapphus klagat över städningen i tvättstugan så mycket att bovärden skickat ut ett brev om det. Inte för att det någonsin är speciellt skitigt i tvättstugan, jag tror bara hon har för lite att fundera över. Tji fick dock hon för i brevet stod det även att man ska tömma både tumlare och torkskåp när ens tid är slut - något hon INTE brukar göra. Snacka om att bita sig i arslet. Så går det. Jag kanske skulle ta och berätta för henne om katterna som brukar skita i sandlådorna, se hur livat det skulle bli.


2012-06-05
09:00:31

Det gör mig förbannad
Igår när jag var ute och kvällsrastade Zebo hoppade plötsligt grannens bullterrier ut ur en bil. Ingen fara skedd tiken hade både koppel och halsband på sig och även om den spinkiga grabben såg lätt förvirrad ut så hann han fånga upp henne innan hon gjorde ett utfall.

Jag hinner inte mer än gå runt hörnet förrän samma bullterrier kommer farandes i full kareta - lös. Jag kortade Zebos koppel och fortsatte gå men det var ingen tvekan om vad tiken var ute efter - hon skulle skada. Jag tog tag i Zebos halsband och svängde honom fram och tillbaka medan jag sparkade tiken i magen.

Lite längre fram gick en annan granne med sin setter(?) lös, när hon hörde livet kom hon också farande. När hon närmade sig släppte bullterriern fokus från Zebo och gav sig på henne istället. Det blev ganska tumult mellan de två tikarna men setterns ägare var rätt så snabb fram. Annat än vad man kan säga om grabben som var ute med bullterriern, han stod och bara såg ut som ett frågetecken tills setterägaren skrek rakt ut "men ta bort hundjäveln".

Efter en hel del sparkar och fumlande blev bullterriern tillslut kopplad och settern haltade därifrån. Karln gav grabben en redig utskällning, bad han dra åt helvete och gick sedan därifrån. Jag gick fram och frågade om kontaktuppgifter (då jag vet att det inte är hans hund) och han pekade på grannens lägenhet och gav mig hennes namn.

Zebo verkade vid första anblick klarat sig utan skador men senare började han halta och även om det lättat lite till idag så syns det att han fått sig en ordentlig smäll (gissningsvis då tiken rusade in i honom). Jag ska gå över till grannen senare idag och diskutera eventuella veterinärkonstnader samt möjligheten till munkorg, i ärlighetens namn känns det ju minst sagt otryggt att ha en så aggressiv hund i området som kryper ur kopplet.
Jag hoppas verkligen att hon är vettig, tar in det jag har att säga och ber om ursäkt för jag är egentligen inte ute efter att bråka.Hela händelsen är tragisk och förjävlig även fast ingen blev allvarligt skadad och jag förstår att det var en olycka. Det är inte händelsen i sig som gör mig förbannad. Det som gör mig förbannad är att folk skaffar sig sånna här raser och sedan inte bryr sig om att vara bra ambassadörer. Snacka om att slå ett slag för fördomarna.

Nästa sak som gör mig förbannad är att jag som faktiskt bryr mig om att vara en bra ambassadör hamnar i skottlinjen. Här har jag jobbat stenhårt flera månader för att socialisera Zebo och bygga på en tillit och trygghet, sen händer en sån här sak som kan skicka oss ljusår bak i tiden. Jag ska inte ta ut för mycket i förskott, men det är principen som gör mig förbannad, att allt mitt arbete i slutändan ligger i någon annans händer.

Nej jag hoppas verkligen att det här går lätt förbi för bara tanken på att den här hundägaren kommer börja bråka gör att det ryker ur öronen på mig....

2012-06-04
13:05:07

Ja tack
Photobucket

2012-06-04
08:10:53

Vi har det för bra
Jag som tänkte fara hem och mysa efter jobbet på lördagkväll för att få en lång arbetsdag på söndag, hm.. Svärfar ville träffas på taste så vi möttes där och drack några öl. När dom stängde ville Robert (hör och häpna) fara till Allstars för att träffa R så då for vi dit.
Hade faktiskt så trevligt att när dom stängde bestämde vi oss för att dra vidare. Kan inte påstå att det direkt blev något drickande på efterfesten då vi var för upptagna med att bugga. Vi buggade så mycket att både jag och Robert fått träningsvärk i rumpan.

När vi till slut kom hem höll jag på svimma när jag tittade på klockan som var nästan 5. Jag tyckte jag var smart som gav Zebo halva hans frukost så vi skulle få kunna sova ut men det slog lite fel. När han väckte mig var han nämligen hungrig igen, middagshungrig.... Hoppas det är första och sista gången jag sover så länge, lite pinsamt!
Som Robert sa, det känns lite lustigt. Vi behöver inte ha ångest över att vi gjort något dumt utan helt enkelt för att vi haft alldeles för roligt alldeles för länge. Kan det mån tro klassas som i-landsproblem?


2012-06-03
22:32:02

Löööp
Igår var vi på hundkappen där det var prova på dag. Det var första gången Zebo var där till skillnad från många av de andra hundarna och det var nästan komiskt att se hur han stod så lugn och oförstående medan de andra hundarna gnällde och skällde i iver och förväntan. För min del kändes det som en supervinst att han inte lät sig provoceras.

När haren sattes igång började det dock bli intressant och nog kurrade Zebo lite varje gång den passerade stängslet där vi stod. När det var hans tur var han ganska lagom tänd och satte av i bra fart efter haren. Ett halvt varv fick han springa och det blev nog ganska lagom.

Efteråt var det som en ny hund, nu passade han faktiskt in bland alla andra galningar där han stod och skällde helt planlöst i all sin iver. Jag lät han faktiskt hållas och trots att han var så exalterad så slog det aldrig över till att rikta sig mot någon annan hund. Det var dagens andra supervinst.

Zebo fick ju förresten träffa sina tollartjejer och det är så roligt att se vilket tycke han och lilla fröken tollarvalp skaffat för varandra. Senaste veckorna tycker jag verkligen Zebo har visat på otroliga framsteg i många sociala delar och det börjar faktiskt kännas som att jag är redo för att ta nästa steg.


2012-06-01
16:22:30

What a wonderful ..
Gårdagens träning var verkligen toppen! Precis lämpligt väder, trevligt sällskap (som vanligt) och peppade hundar.
Jag har aldrig varit i stora sandraget förr men jag kan lova att jag åker dit igen! Blev två korta pass med vattenpaus emellan och det blev nog precis lagomt.
När vi dragit klart åkte vi tillbaka till klubbstugan och fixade lite, Zebo fick ligga fastknuten i bagaget med luckan öppen medan några körde ringträning alldeles bredvid och jag har nog lite svårt att insupa hur otroligt lugn och fin han faktiskt är när han kan ligga där helt oberörd. Lite pip blev det, men absolut inte mycket.

Efter gårdagens fyspass fick det bli en cykeltur idag när jag slutat jobba. Zebo kändes inte alls stel i musklerna och hade ett väldigt fint steg. Jag la in några galoppsträckor och med mycket uppmuntran så gick faktiskt det också.
Nu har vi stretchat och snaskat ben så blir det en stunds vila innan jag plockar fram vittringsapporten.