Titti

2012-04-30
08:50:28

Helg och sol
Senaste dagarna har jag varit både produktiv och social, har haft riktigt trevligt. I lördags blev det som sagt lunch och fika med Cicci, Jeggan, Matilda och Granis, vi satt på Kanels uteservering i bara t-shirt! Snacka om vårkänslor.
På kvällen började det däremot regna. Efter att ha ätit middag med Linus och Erika begav jag mig till bure för lite partaj.

Igår så blev det en heldag i garaget. Fixade i den nya bilen, städade den och bytte cdspelare. Längtar så mycket tills vi kan börja köra den, den har nämligen nät till bagaget så man slipper ha tassavtryck överallt. Håller dock tummarna lite så här i början att Zebo inte ska äta upp det då det är i tyg, men det ska förhoppningsvis gå bra.
På aftonsidan for vi till viken och hjälpte Åsa plocka ut hojen. Zebo hittade Milas gamla däck som aldrig någonsin intresserat någon men helt plötsligt så stod han där och slet. Kanske får bli lite SP-träning framöver ändå!

Igårkväll tog energin slut och vi gjorde en mysig hemmakväll. Såg Bostons Finest som var en bra film med ett dåligt slut. Jag gillar ju tragiska slut, typ där hjälten dör, men att alla ska dö utom han som vill ta självmord, det var verkligen att ta i tycker jag!


2012-04-28
10:41:38

Strålande sol
Idag går det verkligen inte sitta inne och jag kan inte låta bli att tänka vad skönt det är att inte ligga bakfull en sån här dag. Inte för att jag mår toppen, fick en attack igår av ledvärk som ännu inte gett med sig, men det är bara att bita ihop och gilla läget.

Ska snart iväg och luncha med brudarna från gymnasiet, ska bli riktigt trevligt. Tycker att alla bara kan flytta hem igen för vi har så otroligt roligt de få gånger vi faktiskt gör något tillsammans.

Senare idag får vi väl se vad man kan hitta på, som sagt så ser jag fram emot att få mig lite SOL.


2012-04-27
13:59:00

the power of the klicker
Som alla som har sett mig lägga ner Zebo på sidan vet, så har Zebo ingenting emot att ligga på sidan (till exempel vid kloklippning eller stretching) men vägen DIT är en kamp varenda gång.
Jag har börjat tycka det här problemet är skapligt olägligt, inte minst för att jag tycker det skadar vår relation.

För dom som inte vet kan jag säga att när Zebo lägger sig så ligger han rakt upp och ner, punkt. När han myser ligger han ju gärna på sidan men runt aktiviteter så är ligg för honom just ligg - utan kruseduller.

Att försöka trycka på honom för att få honom att lägga omkull sig är lönlöst, då hoppar han bara rakt upp. Tekniken jag använt mig av är istället att hålla i ett framben och ett bakben (på samma sida) för att få honom att från sittande eller stående mer eller mindre rulla ner på sidan. Problemet ligger i att Zebo inte alls tycker det är roligt att jag håller i honom så han studsar upp och ner och det som gjort situationen ohållbar är att han nu även börjat markera mot mina händer när jag håller i honom.

Idag bestämde jag mig att nu får det vara nog. Jag plockade fram en kopp med godis och klickern och så satt jag mig på golvet för att försöka shejpa fram beteendet. Jag känner mig fortfarande väldigt grön på det här med shaping och fuskar faktiskt en hel del genom att hjälpa honom, men det känns faktiskt ändå viktigt för mig att jag ska kunna röra honom i de här situationerna utan att han blir stressad.

Jag trodde det skulle bli trögt att komma igång men Zebo råkade rulla med baken åt sidan ganska tidigt och jag timade klicket perfekt, resten av vägen gick väldigt lätt. Momentet är naturligtvis inte klart än, men det är häpnandsväckande vad 10-15 minuters träning kan göra.

Videon är på försök nummer 3, första försöket med huvudet åt vänster. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta men något som är säkert är att jag är riktigt stolt och aldrig slutar förundras över hur lättränad Zebo faktiskt är.


2012-04-27
10:06:40

Lite hundträning
I onsdags lastade jag på Zebo klövjeväskan och så gick vi på en långpromenad. Jag övervägde att höja vikten lite men bestämde mig för att låta bli (kör på startvikten 120g på varje sida). Måste säga att jag blev riktigt imponerad över hur han redan skaffat sig en kroppsuppfattning och förstått att han är bredare än vanligt när han har väskan på sig.


På kvällen så begav vi oss till klubben för tävlingskurs. Vi började med platsliggning, T skulle gå och busa med sin hund runt hundarna där de låg och jag kände direkt att jag inte ville koppla lös Zebo, för allas skull. I efterhand kände jag mig väldigt stolt över mitt beslut då det blev allt för spännande då helt plötsligt flera hundar sprang fram åter över plan. Med tanke på situationen tycker jag ändå att Zebo låg över förväntan.
Photobucket

Efter det blev det lite olika stationer.

Läggande under gång - Det märktes att vi inte tränat på en hel vecka. Vadå ligg? Vaddå ligga kvar? Vaddå inte resa sig när matte kommer tillbaka? Det kändes riktigt kasst men jag vet ju att han kan egentligen. Det är bara nöta.

Rutan
- Jag har ju kört med inkallning med stopp, T tyckte nu det var dags för mig att börja skicka Zebo ifrån mig. "Men det går ju inte" tyckte jag, "Prova" fick jag som svar. Döm om min förvåning då Zebo faktiskt förstod. Han förstod nog inte riktigt vad han förstod, men något med de där rackarns konorna var det allt. Till slut började han gräva i marken mitt i rutan som att han funderade "men matte VAD är det som är så spännande precis här?". Jag ser hoppfullt på framtiden!

Photobucket

Linförlighet
- Vi körde en och en med kommendering. På en fläck var det en vattenpöl och där tappade Zebo fokuseringen men i övrigt tyckte åskådarna att det såg fint ut. Själv känns det som att jag överanalyserar linförligheten alldeles för mycket för jag tycker aldrig det känns riktigt bra. Det är nog nyttigt för mig att få höra att det ser mycket bättre ut än vad jag tror.

Största vinsten av allt var nog ändå min uppmärksamhet. Inte ett enda utfall mot hat-objektet fick han chansen till och på väg från plan gick han tillochmed hela vägen bakom den hunden utan att ens slita lite i kopplet. Bättre än så kan det inte bli!

Photobucket

Igår var det klubbkväll och vi var tre tappra wp-lirare som kopplade lite kätting baki våra hundar och gick på en dw-promenad efter skoterspåret. Det var ruggigt, kallt och regnigt ute men vi var sjukt överklädda och höll på svettas ihjäl innan vi var tillbaka. Den tunga snön gjorde det tungt för hundarna men jag tycker ändå dom kämpade på bra. När vi komme ut där det var plogat självbelönade sig Zebo genom att käka lite hästbajs. Jag tyckte inte att det var hela världen.

2012-04-25
13:41:51

Hur frisk är en frisk hund?
På jobbet för ett par dagar sedan satt vi och pratade hund. En person har idag en BC men hon förklarade att nästa gång så blir det en BC-blandis. Jag kunde inte hålla mig en halv sekund.
- VARFÖR?
- För att jag är så rädd att få en till hund med EP. Blandraser ska ju tydligen vara friskare.

Då var vi där igen... Det finns en väldigt enkel anledning till varför blandraser tros vara friskare: man gör inte hälsokontroller ens i närheten av samma utsträckning om man gör med renrasiga hundar.

Inom de allra flesta raser finns vissa rasbundna sjukdomar som uppfödarna försöker ta ansvar för att avla bort. För att avla bort rassjukdommar gör man kontroller på aktuella sjukdomar (vilka som gäller specifika raser går hitta genom RAS - Rasspecifik avelsstrateg). Hundar med dåliga resultat tas ur avel eller kastreras - för rasens bästa.

Äger man en hund som genomgått gällande hälsokontroller utan anmärkning är chansen skapligt stor att flera är intresserade av att avla på din hund. En parning tillsammans med en annan hälsokontrollerad (ua) hund kommer med största sannolikhet att leda till friska valpar med fina resultat, och aveln går åt rätt håll.

Hundar som seriösa uppfödare INTE vill avla på brukar vara 1. Hundar med dåliga resultat och 2. Hundar som inte genomgått hälsokontrollerna. Vad är det då för människor som vill avla på dessa hundar? Jo, de som inte är insatta i hur problemen kan avlas vidare. Tyvärr brukar således dessa människor träffa varandra och tillsammans avla på sina dåliga/ej kontrollerade hundar.

Men så länge hunden inte beter sig konstigt så är den ju frisk?
Det beror väl på hur man ser det. En hund med ED3 kan med rätt träning, kost, kunskap och lite tur må som vilken annan hund som helst. Problemet är vad som händer sen.
Parar jag min "friska" okontrollerade hund med en annan okontrollerad "frisk" hund kan vad som helst hända. Har jag vinna-på-lotto-tur har båda hundarna ED0 och starka gener som gör att alla valpar blir friska. Går det som vanligt så kommer troligtvis de flesta valpar hamna på minst ED2, troligtvis sämre.

Vet man om att man har en sjuk hund har man möjlighet att förebygga, tänka sig för och alltid försöka ligga steget före. Man värmer upp extra ordentligt, låter inte hunden hoppa ner själv från bilen, tvärkastar inte en boll så hunden måste spurta.
Har man köpt en hund från "friska", okontrollerade föräldradjur är det lätt att man inte tänker på det. "Min hund är ju ändå frisk". Sen sitter man där om 3 år med en haltande hund som har kostat massor hos veterinären och funderar hur tusan det gick till. Åter igen har okunskapen förlorat och kvar sitter en förstagångsägare som bara ville ha en söt, frisk, billig hund. Det enda positiva är väl att någon som råkat ut för detta kommer köpa en frisk hälsokontrollerad hund nästa gång. Även om det kostar ett par tusenlappar extra. I slutändan är det troligtvis den hunden som kommer vara billigast ändå.2012-04-25
12:47:35

Hej Anita!

2012-04-24
18:48:55

Fortsatt pissväder
Har haft en plan i skallen om hur jag skulle lägga upp Zebos fysiska aktivering i veckan och idag stod dw på schemat. Först tänkte jag vänta med det tills ikväll men insåg att jag skulle bli alldeles för lat så när jag likas va blöt och hade skorna på mig tog vi en runda direkt efter jobbet.

Fösta 100 metrarna var jag tvungen att ungefär släpa 27kg bromskloss (som vanligt när det regnar) men då han insåg att han inte skulle få mig att vända började han faktiskt gå framåt istället för bakåt och vi fick upp ett riktigt fint tempo. Var bara ute i ungefär en halvtimma men både jag och Zebo var nog ganska nöjda över att få komma in sen.

I väntan på torktumlaren har jag även tränat en platsliggning och lite följsamhet (svängar, framåt-bakåt) men det suger verkligen utan klicker. För första gången någonsin är jag missnöjd över leveransen från mitt favoritföretag och det med råge. Börjar dock vara fundersam om det är den förbannade postgubben som låtsas som om att jag inte bor här igen. Hände ju förra gången med hundmaten så varför inte...

Som utlovat lite bilder från igår


2012-04-23
21:27:40

Med funnen energi
Tog mig till slut i kragen och städade idag. Vädrade ur lägenheten ordentligt och hängde ut både filtar och sängkläder på balkongen. Diskade undan allt från i helgen och när Robert kom hem for vi och handlade mat.
For även förbi mina föräldrar och hämtade lite kött, vi är verkligen allt för bortskämda med gratis både nöt- och älgkött.

När vi kom fick sig Zebo en helrenovering med kloklippning, öronrens och dusch. Plockade fram kameran för att ta lite fina bilder men hundskrället vägrar ju vara stilla. Ska lägga in dom på datorn imorgon, måste säga det blev ganska roligt med "varma toner", han ser alldeles chokladbrun ut!

Bevismaterial på att Zebos fläck är borta :)


2012-04-23
12:36:42

Vad hände med 10 plusgrader?
På lördagkväll när jag jobbade sa dom på vädret att det skulle vara +10 och växlande molnighet idag. Hm, nollgradigt och snöblandat regn är närmare sanningen.

Har tagit mig ut på en klövjepowerwalk med Zebo på förmiddagen sen har jag bara latat mig. Borde verkligen städa - det ser rent förjävligt ut här hemma. Just nu känns det som en never ending BAD story då både vi och hunden drar in så mycket skit. Kan det inte bara få torka upp ute någon gång? Motivationen till att dammsuga ligger på 0 då jag vet att det kommer se likadant ut imorgon igen.

Egentligen är jag ganska sugen på att träna lite lydnad men jag är fortfarande utan klicker och dessutom har Robert jour i veckan så jag har svårt att ta mig någonstans. Vi får väl se om jag kan hitta på nåt.


2012-04-22
22:51:28

Få dagarna att räknas
För "ovanlighetens skull" har jag jobbat lite i helgen (känn min ironi då jag inte haft en hel-ledig helg sedan vi var i fjällen med mormor) och för att göra det ännu lite roligare hade jag timmar igår (den stund jag var hemma passade jag på att sova, sova, sova).

Idag har jag däremot varit ledig. Jag och Robert började dagen med att frakta hans skoter tillbaka till Lindgrens (den har ju gått 99 mil, är för gammal och måste bytas ut...) och då vi ändå var "i krokarna" hälsade vi på Åsa och Stellan i Källheden. Jag anser mig inte speciellt kräsen då det gäller att leva på landet men hur någon människa kan vilja bo där ute är för mig en gåta! Är egentligen ganska imponerande hur man kan sysselsätta sig så pass att man inte blir lappsjuk, jag skulle nog inte klara det.

Ikväll har jag varit på solvik för första tillfället i L1-kursen (studiefrämjandets ledarskapsutveckling för cirkelledare med hundinriktning). Som vanligt höll jag på somna när dom pratade om sin organisation men för övrigt tycker jag det var en trevlig kväll. Fast konstigt vore det väl annars när man får umgås med folk som har samma intresse och alla är där för att dom vill dela med sig av sina erfarenheter och utvecklas. Ser fram emot nästa tillfälle då det förhoppningsvis blir ännu mer diskussionstillfällen.

Nu börjar det bli dags att vika in årorna, det är en dag imorgon också!

Hur mycket kan min nakna hund håra egentligen?


2012-04-19
14:44:24

Sover din hund för din skull?
I vanlig ordning när jag slutade jobba imorse kom Robert och hämtade mig, jag skjutsade honom på jobbet och for hem. Zebos morgonpromenad består dessa dagar av promenaden till och från bilen (som i ärlighetens namn är längre än vanligt då han är så sjukt tjurig och trött på mornarna).

Väl hemma så var han väl less på att ligga under ett täcke som han gjort hela natten, så han la sig bredvid mina fötter och jag däckade med huvudet på kudden. När väckaren ringde 6 timmar senare fattade jag ingenting. Jag hade inte vaknat till en enda gång! Det har typ hänt hemma en gång i hela mitt liv. Kände efter med foten och Zebo låg på exakt samma ställe som när jag somnade. Fick lite panik och var tvungen att kolla så han andades och det gjorde han faktiskt.

Är det egentligen inte lite lustigt hur han känner av hur jag måste få sova när jag jobbat natt? Nog för att han alltid är morgontrött men framåt lunch brukar han ändå vakna till och vilja ha lite uppmärksamhet. När jag jobbat natt låter han mig nästan alltid vara ifred och sova ut. Fingrisen!


2012-04-18
13:20:28

Plocka fram skotrarna igen?
Sjukt aprilväder. Inatt har det kommit så mycket snö att om grannen under mig sätter ut sin JRTvalp kommer det bara vara öronen som syns. Tror Zebo känner av vädret, igår var han så fruktansvärt laddad men idag ligger han bara och snarkar i soffan.

Ikväll har vi kurs men jag måste säga att snön och blåsten gör att jag inte känner mig sådär jätteladdad. Om nederbörden inte ger sig tror jag faktiskt att jag stannar hemma med min frussepalt till hund...

Sen ska jag jobba inatt. Lite jobbigt eftersom jag inte kunde sova så länge idag  men det är ju bara en singelnatt så det borde jag faktiskt klara. Varit lite dött på jobbarfronten den här veckan, funderar om det beror på dom övertaliga. Det blossar väl upp till helgen igen.... För 4e veckan i rad.


2012-04-17
18:51:54

Jobbar hemifrån
Idag när det vankades hundträning körde jag runt halva stan för att hitta ett bra ställe att träna på nu när skolornas idrottsplater är fulla med elever igen. Vet ni vad? Från ingenstans har det uppstått ett fält med konstgräs bredvid rostfria! Jag svär det har aldrig stått där förr, jag menar, med tanke på att jag bott där i krokarna och Anna också för den delen så borde jag ju ha sett det någon gång förr om det stått där jämt......... Kan man tycka iallafall, haha.

Nämen det var iallfall riktigt trevligt ställe att träna på, jag och T fick dessutom utökning i gruppen av en väldigt snuvig kämpe, kul! Eller ja inte att hon är sjuk, men att hon ville joina. Jag tränade inkallningar, läggande, platsliggning och rutan. Kan inte säga annat än jag är toppennöjd, tillochmed platsliggningen gick toppen. Däremot har han lite väl mycket energi och skulle verkligen behöva få springa av sig.

Annars så är jag hemma med sjuk karl. Kan inte bestämma mig om jag är kärleksfull eller arbetsskadad, men jag har köpt hem både cola och yogurt, jag lägger filtar på honom på kvällarna, jag lagar skonkost åt honom och jag for till och med förbi game idag på väg hem och köpte ett nytt x-boxspel åt honom.

Ikväll så är det hockey igen, håll alla tummar och tår i vanlig ordning!


2012-04-17
09:03:49

Varför jag inte bryr mig
Jag har kommit på mig själv med att ju mer tävlingslydnad jag tränar ju mindre bryr jag mig om allmänlydnaden. So what om han går en halvmeter framför mig i kopplet så länge han inte drar? So what om han bli exhalterad när vi kommer på brukshundsklubben så länge jag kan bryta han vid fixering?

Jag har inte riktigt satt fingret på varför jag ändrat mina åsikter, förrän igår. Var ute på kvällspromenaden och märkte direkt att Zebo var ganska het. När vi närmade oss hemmet igen blev han helt mongo och bara drog, drog, drog i kopplet. När han beter sig sådär och min allmänlydnad inte räcker till, vad gör jag? Jo, jag kommenderar honom FOT och passar på att träna sista biten. Hunden slutar dra, han tycker det är roligt, jag slipper bli arg och vår promenad får ett jättetrevligt slut.

Helt plötsligt blev det så klart för mig. Jag behöver inte kräva av Zebo att han ska gå fint bredvid mig i kopplet hela tiden, för jag vet att då det kommer till kritan så kan han gå så mycket bättre än vad en vanlig promenad kräver. Han kan få snusa, busa, göra lite som han vill, för då jag kräver avhonom att göra som jag vill - då gör han det.

Frihet under ansvar helt enkelt.


2012-04-16
09:27:32

Kungligt?
Det har varit 100 grader varmt inatt, minst! Robert har frysit och velat lega nära, Zebo likaså, jag har mest legat och vridit mig och, som vanligt när jag har nattångest över att inte kunna somna, legat och lyssnat så att ingen slutar andas (varför dom nu skulle göra det).

Till slut lyckades jag dock somna och vad händer då? Jo jag drömmer att jag är på kronprinsessan Victorias bröllop. Kan meddela att hon var riktigt trevlig. Daniel var lite väl spänd för min smak. Det bjöds på chokladtårta (som i verkligheten en skk-student bjöd på förra veckan) och var en ganska så rolig tillställning.

Sen vaknade jag igen. Har tassat runt lägenheten och varit rädd att väcka Robert, tror inte han heller fick sig så mycket sömn inatt. För att fördriva lite tid har jag betalt räkningar och beställd ett paket från till hund. Jag insåg nämligen igår att jag tappat bort min klicker - panik! Nu kan jag lugna mig med att jag kommer ha en ny inom 48h, men det skulle faktiskt inte förvåna mig om paketet kommer redan imorgon.
På tal om paket så kommer förresten klövjeväskan idag!


2012-04-15
22:28:30

Det var den helgen
På fredagkväll firades morfar, 70års fest och det bjöd på god mat, lite fylla och väldigt trevligt sällskap. Allt i vanlig ordning alltså, var en riktig toppenkväll!

Igår for vi till lule och tittade på en bil men inget köp blev det, dock ganska trevlig roadtrip ändå (efter att vi passerat jävre och jag fått mat). Matte följde med som sällskapsdam och chaufför och det är så trevligt att ha honom hemma igen.

På kvällen hade vi planerat att festa på obestämd ort, men när vi landade i soffan insåg vi att vi satt väldigt bra där. Poppade en påse popcorn, såg pirates och sen somnade vi framför tvn. Pensionärsvarning?

Idag har jag jobbat kväll och smygglott på hockeyn. Fyfan så skönt med vinst. Var dock ingen happy camper jag kom hem till, Robert har nämligen åkt på årets magsjuka och ligger bara i sängen och hulkar (då han inte springer till toan). Ska min härdade sjukhuskropp överleva även detta virus eller kommer jag åka dit? Håll tummarna för mig.


2012-04-13
16:21:30

Djungelmongo
Varmt ute, strålande sol, första ölen slut, sminkat mig och fixat håret, sitter och dunkar musik.
Nu får kvällen komma!


2012-04-13
14:21:16

Träning i solen
Mötte upp T på balderskolans idrottsplats idag för lite lydnadsträning ute i det fina vädret. Jag hade alldeles för mycket kläder och höll på att svettas ihjäl.. Bara sådär apropå.

Träningen gick då bra. Åter igen så ville han sätta sig i vändningarna i linförligheten i början men efter bara någon repetition så slutade han. Kanske borde uppmärksamma det där mer och avbryta när han sätter sig...
Tränade lite apportering och det gick ännu bättre än sist. Jag blir så stolt över honom som utvecklas så fint i det momentet just nu.

Provade en ny grej med ställandet och läggandet. Hade med mig en kamptrasa för att kunna belöna honom bakåt + att jag kopplade honom i långlina så att jag skulle kunna hala in honom om han bestämde sig för att leksaken var roligare att leka med själv.
Det gick över förväntan! Han blev ganska het och trängde lite i början men då bytte jag bara belöningshand. Han tyckte dessutom det var roligt att springa fram till trasan men ville absolut att jag skulle leka tillsammans med honom. Snacka om framsteg eftersom att han för några månader sen bara tittade på mig som att jag var dum i huvudet om jag försökte belöna med leksak.

Efter en knapp timmas effektiv träning packade vi ihop oss och traskade hemåt igen. Kan säga att jag hade en väldigt lugn och nöjd hund i kopplet (har aldrig tänkt på det förr men jag brukar ju alltid åka bil till och från träning).
Så har alltså ännu en givande träningsstund avlöpt med trevlig attityd och inte att förglömma - trevligt sällskap!


2012-04-13
07:56:02

Don´t you cry
Spännande resa till Öjeby igår, jag hade ont i magen hela vägen. Lyckades köra lite fel men det där samhället känns väldigt bekant sedan Milas tandläkarbesök då vi fördrev tiden med att köra framåter i säkert en timma. Så jag hittade dit utan problem trots det lilla missödet.

Väl där var det väldigt mycket hundar och Zebo störde sig otroligt mycket på en bullterrierhande. Till slut gick hans frustration över styr och han levde riktigt rövare och jag skämdes. Fick lägga ner honom i ett hörn och försöka stå i vägen så han inte skulle ha blick på alla.

Trots den dåliga starten så blev själva röntgen en riktigt trevlig upplevelse. Killen som röntgade hade själv Amstaff och var även lite halvsugen på att ta en Staffe från Marias Thörnlunds nästa kull (jag tycker själv att hon verkar ha otroligt fina hundar). Vi hade ett riktigt trevligt samtal och hans första blick på bilderna sa att dom inte alls var gräsliga. Men någon annan skulle visst bedömma dom.

Vilken bedömning sen då! På ena armbågen fanns en minimal pålagring, på ett väldigt tacksamt ställe, annars var armbågarna helt rena och hur fina som helst. Höfterna "var inte A-höfter" men ändå väldigt fina, med tanke på Zebos ras och ålder så var dom långt över medel. Jag fick bedömningen "höfterna kan dra hur mycket som helst" och så uppdagade sig ännu ett trevligt samtal, denna gång angående leder vs. muskler.
Det kändes bra att hon bekräftade mina tankar, att så länge man bygger upp bra med muskler kan hunden nästan ha hur dåliga leder som helst, utan muskler så går även en hund med A-höfter sönder.

Det tog lång tid för Zebo att vakna upp efteråt och han var inte sig själv på hela gårkvällen. Stackaren läkte till och med lite kiss just efter vi kommit hem, men tack och lov så gav det med sig. Inatt har han varit ett toppmongo som lurade ut mig halv 2 inatt fastän han inte ens behövde kissa, sen var han även upp en gång någon timma senare men då skickade jag isäng honom igen.
Nu på morgonen är han sig själv igen så nu har nog bakfyllan gått ur kroppen på honom. Skönt!


2012-04-12
12:17:15

Dagen D är kommen
Idag åker jag och Zebo till Öjebyn för röntgen av höfter och armbågar. Jag har suttit hela förmiddagen och mest haft ångest, Zebo tjurar för att han inte får äta. Sen är jag rädd att köra  fel fastän jag vet precis var det ligger. Blä.

2012-04-11
16:43:17

Våga avancera
Trots kyliga vindar och lite regn var vi ett stort gäng som samlades för gårdagens kurstillfälle. Vi delades in i 4 grupper på 4 stationer.

Rutan - Roligt att få prova på någonting nytt. Vi gick igenom lite olika tekniker men jag fastnade mest för inkallning med stannande. När Zebo var mitt i rutan sprang jag fram till honom och sa stanna samtidigt som jag klickade och belönade. Längre än så sträckte vi oss inte, men nu är jag sjukt taggad på att köpa några konor och fortsätta!

Ställande & Läggande - Tränade snabba lägganden och stadga i ställandet. Läggandet gick väl sådär, Zebo var inte så förtjust i underlaget men efter några rep. fattade han galoppen. I ställandet så tyckte M att jag skulle prova lämna honom och ta ett steg framåt. "Det går inte" sa jag, "prova" sa hon, och döm om min förvåning då hundskrället stod still! Jag blev både glad och stolt och nu är det bara att fortsätta kämpa.

Linförlighet - Vi turades om och så kommenderade M. Första gången så satt sig Zebo nästan i varje sväng men sen gick han på fint.

Apport - Provade olika länge och med olika apportbockar. Det är som på gränsen att han vill släppa för tidigt men jag tycker det går framåt, han gjorde då ingen skillnad på bockarna.

Ännu en gång en effektiv och rolig träning, tycker T är så otroligt bra på att lägga upp passen så att alla får jobba hela tiden så att alla får ut så mycket som möjligt. Mest stolt är jag naturligtvis över Zebos ställande!


2012-04-10
08:15:26

April, april
Igår hade vi strålande sol och några plusgrader. Idag toksnöar det. Hahaha, ska man skratta eller gråta? Så länge det är uppehåll ikväll så är jag nöjd.

Nu på förmiddagen har jag tid hos Zedig sen ska jag och Zebo också ta oss en sväng till stan för att prova ut en klövjeväska (som kostar över 1000kr men som finns billigt på internet). Ikväll är det kurs igen och jag ser fram emot en effektiv träningskväll!


2012-04-09
10:45:54

Sömntutar
Fint väder vi verkar ha ute idag. Blir bra att stöka med skotrarna helt klart. Jag längtar efter att få mig iväg men lovade Robert att han skulle få sova tills han vaknade så både han och Zebo ligger fortfarande och snarkar.
Mattes sötnosar.


2012-04-08
19:13:26

Äntligen helg
Jobbarhelgen har avlöpt smärtfritt, haft det lugnt och skönt på avdelningen och snälla patienter. Robert har både skjutsat och hämtat mig från alla pass och sen har vi mest haft myshelg och vilat. I afton har vi dock påbörjat operation: sommarvila för skotrarna, är en hel del pyssel som behöver göras men vi har redan kommit en bra bit på vägen. Imorgon ska vi ta sovmorgon och sen fortsätter operationen med hopp om att bli klara redan innan morgondagen är slut.

För Zebos del har det blivit en lugn helg. Kravlösa promenader och lite klickerträning (hade tråkigt igårkväll och började träna target inför fjärren, gick fint) är allt som varit. Just ja, jag byggde förresten en aktiveringsleksak till honom på fredagkväll, orkar inte lägga in en bild nu men ska visa senare. Ibland är man lättroad :P


2012-04-05
16:22:15

Finish it
Just nu är det verkligen en fet period gällande jobb, arbetar 8 dagar av 7 (min lediga dag var ju igår). Är dock lagomt tempo på avdelningarna så det känns helt okej. Det är dock 4 avdelningsbyten på dessa 8 dagar, för min del spelar det ingen roll men man kan ju fundera hur bra det egentligen är för patientsäkerheten?

Känns lite småsurt att jobba hela påsken då Robert har långhelg, å andra sidan har han jour så jag behöver inte känna mig så jätteensam.

Ikväll är det hockey och TAMEFAAN TA DOM NU DÅ! Vore väldigt skönt om dom kunde sätta spiken i kistan även om det inte är på hemmaplan. Men innan dess ska vi käka lite middag och promma med Zebo. Kanske även lite klickerträning, så får det nog bli.


2012-04-04
14:58:08

Friskvård
Var otroligt välbehövligt att fara till Zedig idag. Min högra axel och mitt vänstra knä var bra, allt annat var åt helvette. 6 justeringar i bara nacken, säger väl en hel del. När han var klar hade jag faktiskt inte svårt att hitta balansen, så svåra låsningar har jag haft. Känns förresten otroligt skönt att kunna andas som en människa igen!

Efter lunch for jag till drängsmark och tränade hund med Theres. Tog ett steg framåt i apportträningen då Zebo först plockade upp apporten och sedan satt sig! Dessutom höll han den bättre än någonsin. Roligt att träningen ger utdelning. Jag tränade också lite stadga i fot, ställande och läggande + lite linförlighet.
Avslutningsvis fick Theres kommendera mig och så körde vi en platsliggning. Blir lika irriterad över mig själv varje gång - jag MÅSTE bli bättre på att träna just platsliggningen. Kändes dock väldigt positivt att Zebo fokuserade på mig även då han klev upp fastän han varit nyfiken på Solo tidigare under träningen.

Nu har jag kommit hem och sugit i mig en yogurt- och bärsmoothie och ska vila en liten stund innan jag ska hämta upp Robert på jobbet och åka mot orrliden.

Förra veckans klubbkväll


2012-04-04
08:46:32

Värk
Huvudvärk. Var längesen men nu har den suttit i flera dagar. Vet precis varför. Fel i nacken. Thank god for Zedig och jag längtar som bara den tills jag ska dit idag.
Resten av min lediga dag ska jag spendera med tjejerna och sen ska jag till orrliden ikväll och kika in 13maskinerna.

Söndagsmys


2012-04-03
11:41:07

Utomhusträning
Har inte tänkt skriva något långdraget om dagens träning utan ni får se på videon.
Det jag känner att jag måste träna på:
-Stadga i fotposition
-Klossen
-Snabba lägganden (som han brukar ha jättebra men längesen vi tränade det och det märks)
-Stadga när jag går tillbaka till honom
-Fortsätta utveckla ställandet och apporteringen


2012-04-03
09:45:26

Omvänt lockande
Igår när jag tränade med Zebo fick jag en otrolig lust att prova det här med omvänt lockande. Perfekt att kunna använda när man tränar stadga. Jag tänker att även fast vi tränat på ett tag nu så är Zebo väldigt lättlärd och jag tror han kommer greppa det ganska fort.

Jag upptäckte då ett problem. Låter jag honom ta godiset ur "lockhanden" blir det en väldig strävan efter just den handen och stadgan i övningen blir svår (speciellt i ställandet där han redan är i en så svag position), men i andra handen håller jag ju klickern? Jag ska försöka utveckla det idag, kanske ta en godis ur "lockhanden" och ge honom med klickerhanden?

Kanske lägger upp en video senare. Tills vidare kan ni se på en här.
Ni kan också hitta Anna och Saras klickerblogg här.


2012-04-02
16:54:06

Här ekar det tomt
Anledningen är en arbetshelg. Första sedan i januari!! Helt sjukt. Visst har jag jobbat några strödagar men en hel helg, det var längesen. Har dock gått riktigt bra, har haft snälla patienter och lagom mycket att göra.
På hemmafronten har vi bara myst och slappat, har varit riktigt skönt. Nu har jag en arbetsdag kvar innan ledighet, då ska jag fara till Zedig och hänga med brudarna :)

Hundträningen går framåt, vi tränar mycket apportering och stadga i ställandet. Största problemet är faktiskt att jag ibland är lite för långsam i timingen och klickar för sent. Men framåt går det! Har fått erbjudande från flera klubbkompisar att träffas och träna, både på klubben och i stan, det ska jag verkligen ta tillvara på.