Titti

2011-08-31
08:59:26

Gråa dagar
Det känns som jag lever i en dimma.
Jag äter men maten smakar ingenting. Jag sover och sover men blir bara tröttare. Jag sitter och tittar på tvn men hör inte vad dom säger.
Men jag orkar inte bry mig.

Tårarna har tagit slut. Det bränner bakom ögonlocken men ingenting händer. Jag lever bara i ett deprimerande tillstånd med ångestattacker som står på kö och knackar på dörren. Tankarna går inte fokusera, allt snurrar bara runt, runt.
Men jag orkar inte bry mig.

Jag orkar inte bry mig, jag orkar inte vara trevlig, jag orkar inte engagera mig i något, nej jag orkar ingenting.

Älskade, fina


2011-08-30
15:26:25

Ibland känns allt jobbigt...
Igår grät jag mer eller mindre oavbrutet i 7 timmar. Till slut kunde jag inte andas, gick upp för att ta lite nässpray när jag råkade se mig spegeln. Såg verkligen ut som jag fått en allergisk chock. Sen somnade jag av ren utmattning.

Idag har jag jobbat och det har varit skönt, då har jag kunnat tänka på annat.
Nu har jag  kommit hem och genast känner jag hur tårarna bränner bakom ögonlocken igen, dom går inte trycka undan.
Hon är så glad och obekymrad. Helt ovetandes om att hon bara har ett par dagar kvar att leva.

Ikväll ska vi fara till Lasse och äta smörgåstårta. Det är bra, jag behöver sysselsätta mig med annat än tankar.
Han har säkert en tennisboll åt henne att slita sönder.

Jag vet att det blir bättre. Hon kommer få springa evigt gröna ängar, utan smärta från trasiga knän.
Vi kommer må bra över att vi tagit ett bra beslut utan att hon hunnit plågas.
Vi kommer kunna säga "fan vad bra vi jobbade med henne", för det har vi faktiskt gjort.
Tror inte det finns någon som kan påstå motsatsen.

Men just nu så känns allt bara så jobbigt.
Människan är en egoist och inne i hjärtat vill jag bara ha henne kvar.
Men där kommer hon ju alltid också att finnas.
Fina, fina Mila.


2011-08-29
16:21:57

Ett tungt besked....
Blev inte alls roligt att fara till veterinären idag. Känns dock bra att jag valde att fara till travet istället för till djurkliniken, det blev inga omvägar och jag fick veta precis vad de tyckte (fast på ett väldigt vänligt sätt).

Jag börjar med de goda nyheterna:
Milas vänstra knä är jättebra. Finns inga tecken på slitningsskadan från i vintras.

Men sen var dom goda nyheterna slut.... Det högra korsbandet är av - helt av.
Om vi inte opererar henne kommer med all sannolikhet det vänsta korsbandet slitas ut eftersom att det funnits tendenser till det tidigare. Om båda korsbanden är skadade kommer hon inte kunna gå utan väldiga smärtor.
Om vi väljer att operera henne finns det en stor sannolikhet att hon kommer få artros, OM operationen lyckas vill säga. Det är ju faktiskt alltid en risk bara att hon ska sövas. Sen finns också risken där att det vänstra korsbandet slits ut igen under rehabiliteringstiden.
Det är helt och hållet vårat val - men veterinärerna rekommenderade inte ens operationen.

Jag och Robert har pratat igenom det och insett att det faktiskt bara finns ett alternativ. Även om vi egentligen vill försöka så är riskerna för överhängande och stora. För hennes eget bästa så finns det bara en väg att gå. Det är att låta henne somna in.
Det känns så otroligt jobbigt och svårt och jag kan inte sluta gråta, det känns verkligen som att vi sviker henne.
Men det är som sagt för hennes eget bästa. För att hon ska slippa ha ont och plågas.
Hon ska få vila i Svartå, på hjältarnas kulle, bredvid dom andra. Det är så lugnt och fridfullt där. Det kommer bli jättebra. Nu väntar bara ett par ångestfyllda dagar innan allt är över.

Tack för vår tid tillsammans.2011-08-29
09:57:44

Rutten
Jag luktar verkligen apa ur munnen tack vare mina ruttnande visdomständer. Den första skulle jag få ta bort idag. Men nej, då ringer dom från folktandvården en timma innan och berättar att min tandläkare är sjuk. Jävla skit. Så nu får jag vänta en månad till för att bli av med eländet.

Lite bättre nyheter är att jag fått tid hos veterinären redan idag. Jag hoppas få höra att det är en sträckning och att vi ska fortsätta med carpodylen och att det inte är något mer med det. Två-tre veckor i koppel är väl knappast någon höjdare men det är ändå ingenting i jämförelse med komplikationerna som kan uppstå om det är knäet..

Är förresten sjukt fint väder ute idag. Ska ringa till mamma och höra om Molle är med pappa på jobbet idag, annars ska jag fara dit och tjuva han på en långpromenad.


2011-08-28
17:24:39

Ljus i tunneln
For på apoteket och hämtade Milas medusin och tryckte i henne två tabletter direkt vi kommit hem igen. Tack och lov så sväljer hon tabletterna med glädje.
Väntade en timma och gick sedan ut på en kissrunda. Till min stora förvåning (och förtjusning) så stegmarkerade hon med högerbenet ungefär var 10e steg. Så det kanske inte är helt hopplöst iallafall.
Men imorgon ska jag iallafall ringa till veterinären.
Just nu så är vi i viken och väntar på lite suringmiddag. Det är på tiden!

2011-08-28
12:36:21

en trevlig kväll
Efter att min värsta ledsenhet gått över igår lyfte jag in Mila i bilen och begav mig till örviken.
Åt grillat till middag och for sedan ut på flotten och gled runt ett tag.
Åkte in till stan strax efter 10 och for till mina föräldrar där det var fullt partaj. Riktigt roligt faktiskt.
Dock så börjar dom ju bli gamla och gjorde därför kväll vid midnatt, så då drog jag och Robert vidare på krogen.
På Calles träffade vi en massa trevligt folk, bland annat Linda och Jussi. Jätteroligt! Var väl typ dom sista som gick ut därifrån, kan säga att jag somnade ungefär samma minut jag la mig i sängen hemma.
Så ja, en riktig helkväll blev det. Jag hade superkul!

Gällande hunden så är hon fortfarande lika dålig. Ska åka på apoteket och plocka ut smärtstillande åt hon snart.

Ikväll ska vi visa lägenheten.


2011-08-27
15:17:16

Så kul blev det ...
Skulle gå en långpromme med Mila innan vi skulle bege oss till Stefans stuga på kräftkalas.
Gick i vanlig ordning på gångvägen och kastade en pinne ut i skogen som Mila gladerligen sprang efter.
Så plötsligt - ett ylande, hon slutade springa, bara stod och skrek. Kallade in henne, hon hoppade på tre ben.
Satans jävla skit.

Trodde först att det var vänsterbenet som farit igen, men icket. Höger bak. Hon vägrade stödja på det. När Robert tog tag i benet så skrek hon rakt ut, men ställde sedan ner benet och viftade lite på svansen. Tog tag i benet igen. Kände, klämde, vred och sträckte. Hon pep till när benet sköts in helt men i övrigt ingen reaktion.

Aja, var bara att vända hem igen. Hon satte ner alla fyra tassar men ville verkligen inte lägga något vikt på högerbenet. Det såg nästan ut som att hon galopperade med bakbenen fastän hon skrittade med frambenen.

In i lägenheten och upp i sängen. Jag masserade och masserade. Kände inga konstigheter, ingen reaktion från Milas sida heller. Annars brukar hon slicka där hon har ont om man masserar där. Släppte ner henne på golvet igen. Hopp, hopp, vill inte lägga vikt på benet.

Någonstans där ungefär bröt jag ihop. Vad gör vi nu? Vill hon inte lägga någon vikt på sitt högra ben så kommer hon överanstränga sitt redan känsliga knä på vänsterbenet. Vad händer då? Tänk om vi vaknar en dag och hon inte kan gå på något av benen över huvud taget? Jag vill inte att hon ska lida, men jag vill inte att hon ska dö.
Man brukar säga att hundar är egoister, vad är vi människor då?

Strängt sängläge tills vidare. Boka veterinärtid och kiropraktortid på måndag. Även hämta ut smärtisar på apoteket (har fortfarande kvar recept sen hon skadade knäet). Vi får ge det en vecka eller två, se hur det utvecklas. I bästa fall har hon bara fått en lätt sträckning som snart kommer gå över, i värsta fall....... Jag orkar inte ens tänka på det.


2011-08-26
17:02:28

Fritt följ - svängar också
Kom hem från jobbet idag med en nerkräkt säng+golv. Vad det beror på har jag ingen aning om, men det verkar som hon gjort det tidigt eftersom att kulorna inte ens hunnit smälta.
Hunden mådde då bra och var lika glad som vanligt att se mig, energi hade hon då också.

Så vi begav oss ut för att träna lite, passade på när vi väntade på att husse skulle sluta jobba. Blev att nöta på följet, både rakt fram och med svängar.
När vi går rakt fram är jag nöjd förutom att hon tränger lite lite. När vi svänger däremot, jag funderar om jag ska svänga snabbare? Hon sätter sig nämligen ner ibland och jag undrar om det beror på att hon tror jag stannar?
Hon tränger dessutom ordentligt efter högersväng - måste söka lite hjälp angående det.


2011-08-25
09:26:21

Men det löste sig
Igår när vi var och handlade lunch ringde bemanningen. "Vad fan vill dom nu då? -Heej".
Var inte lika farligt som jag trodde utan det var bara mer arbete på G. Så nu har jag den här veckan avklarad iallafall. Finns visst 3 x-vak på huset just nu, snacka om resurskrävande. Borde alltså inte vara några problem med att hålla alla vikarier med jobb en tid framöver.

I övrigt känner jag mig rätt slö. Tror Mila ska få sig en vilodag idag, bara fara till ok-backen och kasta lite pinnar eller nåt. Fast jag är ju iofs rätt sugen på att träna stadgan i ståendet. Hm.. Får se hur jag gör.

Tittar på hästarna


2011-08-24
12:16:59

Snooze
Inte gjort mycket vettigt idag förutom att träna hunden. Gjorde läggande med kvarlämnande och det gick faktiskt utomordentligt bra!

Sen så har jag tjaffsat lite mer med bemanningen, jag vill gråta så less är jag på dom - redan. Nu är det tydligen nåt tjaffs med min anställning också - IGEN?!? Vilket gör att jag blir sistahandsalternativet..... Ja, som sagt, less är jag.
Kan inte någon bara ge mig ett vik som räcker fram till februari typ? Vore guld!

Nu ska jag gå ner på stan och möta Anna och Linda för lite maat.


2011-08-24
08:38:38

Vad längtar du till?

2011-08-23
14:06:58

Samlad lydnadsträning
Här har jag suttit och försökt lägga ihop filmer på träningen med olika program på datorn huuur länge som helst utan att lyckas, IDAG inser jag att jag har ett superfint sådant program på mobilen. DOOH! Men bättre sent än aldrig va?

Idag har jag tränat lite allt av varje för att se ungefär hur vi ligger till.
Att tänka på:

Fritt följ - börja fokusera framåt istället för på Mila, ta ordentliga steg med lite mer tempo, fortsätta träna svängarna (även börja träna högersvängarna mer)
Läggande - börja träna med kvarlämnande, fin speed i själva läggandet
Ställande - träna, träna, träna, TAR GÄRNA EMOT TIPS OM HUR JAG SKA GÅ VIDARE


Vi hade tänkt köra inkallningen också men då började det precis regna ordentligt så vi gav oss och gick in.
Det finns ett moment vi knappt tränat öht, hindret, men det tror jag inte är några problem.
Apporten däremot, som vi ALDRIG tränat på, vet jag kommer bli ett problem (tugg-tugg-tugg). Men jag har tänkt förtränga det ett tag till.

2011-08-23
13:00:03

Gömda - Liza Marklund
Då har jag gjort det åter igen, läst ut en bok på tre "sittningar". Bra böcker är helt enkelt värt besväret.
Vet inte vars ifrån jag hade fått för mig att det var en kriminalroman? Det var iallafall anledningen till att jag aldrig läst den förr, men det var den enda olästa bok jag hade hemma när jag skulle fara och sitta vak i söndags.

Snacka om att den fångade min uppmärksamhet! Verkligheten träder fram i detaljerna - baddräkten, lokaltidningen, axelryckningarna åt de diskussioner som aldrig blev av. Det är sådant man inte hittar på, sådant man inte tänker på om man inte upplevt det.
Rädslan och ilskan är överväldigande, ibland kände jag hur jag började må illa bara av att läsa om det.

Sista delen av boken kändes dock lite långdragen för min del. Jag orkade inte riktigt hänga med i alla flyttar och berättandet kändes enformigt. För många städer, vägar, namn. För min del kunde den delen av boken gärna komprimerats till att bara berätta om de ställen som var kopplade till speciella händelser.

Sammanfattningsvis så kan jag bara säga att det är en bok som väckte mycket känslor och förtryckta minnen hos mig. Helt klart läsvärd! 4/5 på poängskalan.


2011-08-23
08:51:20

Vill du flytta?
Nu har vi -äntligen- hittat oss en större lägenhet. Fortfarande lite frågetecken kring andrahandsuthyrningen och inflyttningsdatum men förhoppningsvis ska det inte bli några problem.

Så nu söker jag någon som vill hyra min lägenhet i andra hand, till att börja med ett halvår. Inga akuta renoveringsbehov (fast det finns planer på en ny spis) och riktigt billig hyra.
36,5 kvm med en riktig hall, fint badrum och ett kök där man rymmer ett barbord med stolar om man vill.


2011-08-22
12:55:37

Fun weekend
Trots jobb så har jag ändå hunnit med massa kul, i fredags blev det som sagt att hänga hos Cicci och i lördags for vi på falmarksfesten som det trevligaste på väldigt länge.

Idag återkommer ångesten, jag måste ringa bemanningen. Men det är bara att härda ut...
Har tagit mig en låååång sovmorgon och snart ska jag fara och leka med Ninni och förhoppningsvis Anna.
Men först och främst måste jag duscha - det känns som jag luktar slem, mysigt...

2011-08-20
15:47:45

När schemat slutar börjar jobbet
Hade sista dagen på sommarschemat igår och idag är min första arbetsdag som inlasad timvikarie (vem fan behöver vara ledig?). Gick bra trots att det inte blev så mycket sömn inatt, blev lite senare än väntat igår.

Var ju nämligen hos Cicci och blev bjuden på middag, och vilken middag! Köttfärsgratäng och nöt- och kantarellpaj serverades med grönsallad och vitlöksbröd till varmrätt och så hemmagjord chokladkaka med vispgrädde och mixade jordgubbar till efterätt. Inte illa! Dessutom hade ju Jeggan med sig karra och chirre som vi satt och snaskade på i soffan tillsammans med ett glas vin och massa skitsnack. Det måste vi göra om!

Ville bara berätta om den härliga kvällen igår, nu ska jag lägga mig och powernappa så jag orkar ha roligt ikväll. Börjar inte om att jobba förrän 15.00 imorgon så!


2011-08-19
15:46:21

LF och externbelöning
Längesen vi tränade följet med koppel så jag tyckte det var dags.
Passade även på att använda mig av externbelöning då Mila hade en så hög energinivå.
Hade egentligen tänkt träna både höger- och vänstersvängar (+halt) men då allting gick så bra med vänstersvängen så ville jag inte förstöra en bra träning med ett dåligt slut.

Så här såg det då ut. Jag tar en lång vänstersväng men jag tycker hunden hänger med bra ändå.


2011-08-18
13:18:14

Vändningar inomhus
Egentligen hade jag tänkt vara ute idag och fortsätta på det jag påbörjat igår - nämligen det fria följet med vändningar.

Tji fick jag när jag steg upp imorse och insåg att regnet bara öser ner.
Så vad gör man? Jo då tränar man saker som tar minde utrymme inomhus istället.
Idag fick det bli vändningar till vänster.

Har ju inte tränat det stillastående på ett tag för jag tycker det har gått så dåligt men idag har Mila verkligen visat på framsteg! Enda problemet är att då jag tränar bara det så fuskar hon och sätter sig för långt in bakom mig i utgångspositionen. Hur löser jag det? Jag skiter i utgångspositionen! Jag vet att hon kan den och vill inte göra mig ovän med henne när vi tränar inomhus, det är svårt nog att få henne motiverad ändå.


2011-08-17
20:38:30

Bad och miljöträning
Lydnadsträningen gick inge vidare idag. Jag var ofokuserad, hon omotiverad och allt blev bara pannkaka.
Så vi la det åt sidan och försöker igen imorgon istället.

Istället passade vi på att fara och miljöträna på hundkappen ikväll när dom hade träning. Lika spännande som vanligt, Mila fick även prova på att springa lite på banan. Hon sträckte ut fint och tog ordentliga språng, jättebra!

När vi ändå var så nära passade vi på att åka ut till boviken och bada lite. Ja, inte vi då, men Mila.
Också jättebra för henne att få springa i det långgrunda vattnet och hon lyfte på alla fyra tassar ordentligt.
Dessutom tycker hon verkligen att det är SÅ roligt.

Det är bara synd att man inte har någon ordentlig kamera..
2011-08-17
14:32:17

Sicko
Jag tycker att vi som ändå jobbar på sjukhuset kan få ta blodprov när vi känner att det behövs. Verksamhetsförmån kallas det väl? Jag som har en kropp som strular när hellst den känner för det skulle vilja kolla upp mina värden betydligt oftare än jag gör.

Har mått så bra så länge nu, egentligen enda sen efter nyår (förutom ett par förkylningar). Men just nu är det på väg utför, både för min mage (spytt en gång i veckan senaste 3 veckorna) och för min trötthet. Aja, jag börjar med att bli bättre med järntabletterna och börja om att träna igen.
PS, en konstig grej. Jag har aldrig haft så lite problem med ryggen som jag haft nu sen jag SLUTADE träna. Weird!

Nej nu har jag laddat batterierna nog länge tycker Mila. Dags för lite lydnadsträning! Ska försöka orka lägga upp filmerna när vi är klara.


2011-08-16
19:43:37

Skura, skura
Har mått piss hela dagen och bara legat i sängen och gosat med Mila.
Efter middagen var det dock operation: storstäda köket som gällde. Vi började i varsin ända och arbetade oss mot mitten. Svettigt värre fastän det inte är några större ytor. Lillasyster håller även på att hämta alla burkar för att panta dom också, känns som att vi kommer få ett par kvadratmeter extra!

Nu har vi nyduschat och jag ska bara luta mig tillbaka i soffan och glo på tv.
Mila verkar faktiskt nöjd med en slappardag tack och lov.


2011-08-16
09:29:38

Vad vi vill göra idag

2011-08-15
16:38:37

Vilken tystnad
Helgen har bestått av födelsedagsfirande, migränanfall och en massa arbete.
Jag är inte den som är den utan har i godan ro nöjd mig med tillvaron, men när allt brakar ihop på en måndag och det inte finns NÅGON kommunikation över huvud taget så vill jag inte vara med längre.

Lägenheten är ett riktigt helvette, ett helvette som vi skulle ta tag i idag. Men då har Robert åkt på ett redigt jourjobb och kommer inte vara hemma förrän tidigast klockan sju ikväll. Har jag tålamod att ta tag i detta helvette själv just nu? Inte mycket!

Så min kära mor ska få plocka upp mig och Mila när hon slutar jobba och bjuda på middag. Efter det ska vi ta en promenad med hundarna. Efter det tror jag att jag återhämtat mig för att åtminstone starta upp med allt plockande.

Stadsfestkaos


2011-08-12
15:01:15

Ingen tid att vila
Saker Molle tycker är roligt:
Människor
Hundar
Katter
Fåglar
och sist men INTE minst
Vattenpölar

Så nu är jag lite röd i min hand men jag tycker ändå det gick ganska bra, det är tur att jag hade en gammal klok dam i andra handen. Hon bara traskade på och kunde inte bry sig mindre om yrvädret som hoppade runt bredvid henne.

Efter promenaden lånade jag bilen och gjorde lite ärenden på solbacken och sen har jag just ätit lunch med Anna. Jag hade helt glömt bort det där med att äta, tur att hon påminde mig. Nu har jag kommit mig hem och ska väl byta lite kläder och så, sen då jäklar!

Kan lugnt säga att han inte är så här liten längre. Han har redan växt om Mila!


2011-08-12
10:25:17

Hej från söder
Till att börja med måste jag säga att Harry P levererade. Snacka om fokus på detaljer, det var så många saker från boken som såg ut EXAKT som jag tänkt mig. Däremot insåg jag att jag verkar ha sovit mig igenom halva slutet (lyssnade ju på talbok). Blev en spännande suprise för mig!
Inatt har vi haft en utvecklingsstörd hund som vägrat sova och bara gått omkring och pipigt. Jag trodde hon tyckte det var hårt att bara ligga på filtar så när Robert for till jobbet imorse lät jag henne komma upp i sängen men det hjälpte då inte. Vet inte vad det var för fel på henne. Nu när jag väl stigit upp har hon lagt sig under köksbordet och myser.
Känns förresten jättelyxigt att sitta i ett KÖK vid ett KÖKSBORD och äta frukost. Att sedan bara stoppa in disken i DISKMASKINEN är ju bara kronan på verket.
Snart ska jag ta ut vovvarna på en promenad och sen bege mig mot rätt sida älven. Har lite ärenden på stan och sen blir det hem och ladda. Det är ju trotts allt 12e augusti idag.

2011-08-11
15:12:16

Oflyt
När jag gick ner till omklädningsrummet var solen framme - när jag kom ut spöregnade det. Hann väl vara hemma i 10 min innan det slutade igen. Snacka om att bli straffad för att sluta tidigt!

Nu hade jag precis tänkt gå ut och träna hunden men nejjjj då börjar det om att regna. Om det är något som pajjar hennes fokus så är det regn, hon stenvägrar allt (utom att gå in igen).

Så jag fortsätter torka upp här inne och snart ska jag även börja med middagen. Fanny och Molle kommer hit till middagen och sen ska vi se Harry P (äntligen). Sen blir det nog att sova på södergatan inatt.


2011-08-10
20:45:39

Lite lekstuga
Blev mest tjollerträning med Mila när vi kom till garaget idag. Robert låg nämligen mest under släpen och behövde lite handräckning så jag hjälpte han med en hand och roade Mila med den andra. Vi trixade lite, gjorde lite reaktionsträning (sitt, fint, ligg, platt, stå) och så gömde jag ostbitar i ett rör som hon fick pilla ut.

Gjorde dock lite seriös träning innan vi for hem också, både läggande och vänstersvängar. Det känns verkligen bra med svängarna nu (tror att det hjälpt mycket att vi kommit längre i det fria följet) men jag är inte riktigt nöjd med läggandet. Flera gånger var jag nämligen tvungen att ge kommandot två gånger. Fundrar om man kanske skulle ta och avbryta och börja om dom gånger hon inte lyder på första försöket?


2011-08-10
16:43:53

Du är alltid glad att jag kommer hem
Suttit extravak på jobbet idag och det har varit lagom mycket att göra. Nu jobbar jag bara till 14 imorgon och sen har jag helg (som tar slut på lördagmorgon). Nästa vecka är sista veckan på sommarviket men jag har förhoppningar om att det kommer bli en bra vinter. Fick nämligen ett brev hem förra veckan om att jag numer klassas som inlasad.

Skulle egentligen fara och hälsa på i kåge(kusmark?) ikväll men dessa damer mitt i sina flyttar alltså! Haha.
Följer med Robert till garaget istället och tränar Mila där. Ska försöka mig på att träna mer i olika miljöer med henne, det kan faktiskt behövas.


2011-08-09
13:36:40

Chorizopasta
Nu har jag lekt med Anna - garderoben har väl växt med 25% ungefär. Alltid roligt med nya kläder - speciellt eftersom att hon tänkt kasta det som blir över. Då ställer jag alltid upp!

Vi lagade även mat, chorizopasta och det blev sjuuuukt gott. Tror faktiskt jag ska laga det åt karlsloken någon gång (fast utan lök och med stora paprikabitar så han kan peta bort). Pastagrädde och creme fraise med fetaost och soltorkade tomater is the shit!

Men nu ska jag börja bege mig mot jobbet.

Sist det lagades chorizopasta i hushållet


2011-08-09
10:43:28

Läggande + vänstersväng
Idag provade vi för första gången läggande från det fria följet (alltså i rätt position). Hon ville tjuva lite med armbågarna men i övrigt är jag nöjd. Ser dock på filmen att hon ligger lite snett, hur blir man av med det?
Sen glömde jag helt bort det här med bakåttänket, men en gång är ingen gång?

PS, ordet du söker efter är snålapa. Det är det jag kallar Mila i början av klippet.

Det känns som vi inte kommit någonstans med våra vänstersvängar på ett tag nu, hon bara fuskar och förflyttar frambenen istället för bakbenen (trots klossträning). Provade därför att träna svängen direkt ur det fria följet och rörelsen blev direkt MYCKET bättre.
Något jag däremot inte såg när vi tränade men som syns på filmen är hur hon nästan sätter sig i rörelserna ibland, jag undrar om det spelar någon roll? Så länge hon följer i position menar jag?
Ibland kände jag hur jag klickade lite sent (slarver) men över lag så tycker jag det gick bra och jag tror jag ska fortsätta träna svängarna på det här sättet.
Eller finns det någon som har andra tips och idéer?
Sen måste jag bara få skryta över hur stolt jag är över Mila just nu. Ser ni vilken trevlig bjudning och energi hon har? Hon som alltid varit så svårmotiverad med godis men nu går det hur fint som hellst! Är det osten som gör underverk eller handlar det om att hon är motiverad för att hon förstår vad hon ska göra och därför blir det roligare? Stolt matte är jag iallafall!

Fast sen så börjar jag fundera när dessa husvagnscampare ska lämna min träningsplats? Jag tycker semestern börjar vara över nu!

2011-08-09
08:52:07

God morgon!
Min tanke var att stiga upp strax efter 7imorse, men för det första hade jag en spännande dröm och för det andra så var det svinkallt i lägenheten. Så det fick bli snoozen en timma, igen.

Försöker få liv i Anna och Linda men dom var tröga. Tror jag ska bege mig ut och träna med Mila medan jag väntar på dom. Om jag får liv i henne vill säga!

Typ så här ser hon ut nu


2011-08-08
21:17:07

Som ett nyfiket barn
Efter middagen begav oss jag och Robert till garaget. Vi skulle fixa och trixa med släpen som ska pimpas lite inför vintern (nu kommer Robert bli irriterad och tycka jag är fjantig som skriver pimpa - puss på dig med älskling).
Blev dock inget av, flyttade bara ut gamla traktorn och städade i kalldelen. Var en hel del tork på golvet så det sopades och skyfflades och skyfflades och sopades.

Sen skulle Roberts pappa byta lampor+glas på sin pickis och då kände jag mig som ett litet barn som kikade och frågade och pekade. Jag tror han tyckte det var roligt, men när jag har en egen bil vill jag faktiskt kunna själv. Förresten så finns det inga dumma frågor, bara dumma svar (och korkade människor).

På väg hem passade vi på att veckohandla och nu så myser vi framför tvn. Sen ska jag försöka somna i tid så man vaknar någon gång imorgon. Då har jag nämligen tänkt ärva massa fina kläder av Anna!

Snart är det snö, snart....


2011-08-08
15:24:46

Livet som hemmafru?
Förutom att träna hunden i förrådet och gått korta rundor i spöregnet med henne så har jag både städat, tvättat, packat upp mitt porslin från ikea och flyttat över mina saker både från den gamla datorn och från den här. Skönt att äntligen ha det gjort och slippa tänka mer på det!

Bjuder på lite tonårsminnen jag hittat på gamdatorn (blandade årtal)


Malins 16årsdag


Valborgs i ammarnäs


Brännsvedje-kvarterslokal-fest


Midsommar i jävrebodarna


Fest på södra järnvägsg


Skapardag på kågeskolan


En regnig dag


Skolavslutning 9an


Tobbes sepegång (fortfarande det roligaste jag sett)


Eve och Angelica

2011-08-08
12:52:46

Fritt följ i förrådet
Det finns inga dåliga väder - det finns bara dåliga ursäkter. Förutom att det är i trångaste laget så är förrådet ett perfekt ställe att träna på utan störningar. Jag trodde inte att jag skulle få något fokus ur Mila men det gick ju toppen! Note to self: ost är en bra belöning.

Både läggandet och ställandet gick super.
Första gången i läggandet försökte hon tjuva med armbågarna men sedan slängde hon sig ner på marken.
I ställandet så satte hon sig en gång men annars stod hon som en sten.
Har börjat köra på 20%regeln och hon klarar det faktiskt med de allra flesta övningarna (dags att avancera?).

Tycker hon gick nära och med bra fokus i det fria följet, däremot ser jag på filmen hur jag flyttar mig bort från henne när jag ska belöna + att jag belönar lite långt bak vilket gör att hon går lite långt bak också, naturligtvis. Skärpning matte!
Gällande hennes position tycker jag hon har blivit betydligt rakare i kroppen igen.

2011-08-08
09:37:05

When it rains - it pours
Ja det är ett äkta spöregn ute just nu och min första tanke blev direkt hur tusan jag ska lyckas med hundträningen då? Mila vägrar ju nämligen att lägga sig i blött underlag.
Kom då på att jag sett någon annan som tränar i källaren - vi kommer bege oss till förrådet och se hur det går. Men det blir senare, än så länge ligger skruttan och sussar.

Annars så tror jag det ska bli en duktig-dag. Har redan satt igång två tvättmaskiner, hade även tänkt både städa och börja fylla den externa hårddisken.


2011-08-07
19:03:39

Träningsschema Mila - två veckor
Äntligen har jag kommit mig för att skriva ett schema och jag ska göra mitt bästa för att följa det.
Schemat är skrivet dag för dag, vad jag ska träna och vad vi ska fokusera på.
Om dagarna verkar konstiga så är det för att jag tagit hänsyn till mina arbetstider (tränar mest de dagar jag är ledig).

Det blir över lag mycket fokus på placeringen - men så är det ju i lydnaden. Speciellt för oss just nu, vi är i det läget att vi kommit så långt att det mest är placeringarna vi måste träna på.
Det vi fortfarande har otränat på är hindret och apporten. Det jag är mest orolig över är apporten eftersom att Mila tuggar så mycket men jag är fortfarande för feg för att börja på med det. Vill få de andra övningarna mer "färdiga" först.
Om någon har tips på andra fokus än de jag nämnt så är alla tips välkomna!

Måndag 8/8
Fritt följ - placering.
Läggande - farten i läggandet utan att tjuva med armbågarna.
Stå - stadga.

Tisdag 9/8

Vänstersvängar - placering.
Läggande - placering.

Torsdag 11/8
Halt (från fritt följ) - fokus.
Inkallning - position i ingången.

Fredag 12/8
Fritt följ - bjudning och fokus.
Läggande med kvarlämnande - ej tjuva vid kvarlämnandet.
Högersvängar - placering. Första gången.

Tisdag 16/8

Fritt följ - placering.
Vänstersvängar - placering.
Högersvängar - placering.
Inkallning - bjudning.

Onsdag 17/8

Halt - placering.
Läggande - fart.

Torsdag 18/8

Fritt följ - bjudning med fokus.
Stå - från utgångsposition. Första gången.

Fredag 19/8

Stå - från utgångsposition.
Högersvängar - placering.
Vänstersvängar - placering.


2011-08-07
17:40:35

En lugn och sansad helg
Att vakna på en söndag och inse att man varken ska jobba eller är bakfull - då känns det som att veckan fått 8 dagar. Otroligt uppfriskande faktiskt.

Igår hade vi en toppentrevlig helg med god mat och en bra biofilm. Men jag måste tyvärr säga att jag saknar Megan Fox lite, den där blonda botoxmodellen var lite för mycket för min smak.

Idag har vi bara tagit det lugnt, gått en promme med Mila och hälsat på hos Roberts pappa. Söndagsmiddagen fick bli något så spännande som palt. Nu ska jag diska och sedan försöka sätta ihop det där träningsschemat till Mila jag pratat om.

Jag längtar


2011-08-06
17:33:17

Nu!
Så är det äntligen helg. Femte arbetsdagen i rad och jag har kännt hur mina tankar inte riktigt varit med mig hela tiden.

Har hunnit vila en stund efter jobbet och nu ska jag snart börja duka på bordet. Ikväll kommer Linda och Per på middag och sedan ska vi på bio och se Transformers. Tror faktiskt jag ska ta och plocka fram mitt nya porslin!

2011-08-05
16:55:50

Så var det helg (nästan)
Det är så sjukt lugnt på jobbet nu - men jag tar vara på varenda minut, jag vet nämligen att det aldrig blir långvarigt. Det är så trevligt att kunna ha givande konversationer med sina patienter istället för det vanliga "sovit gott? jaja jojo mmm vilket väder idag va".

Nu är det fredag och nästan helg. Jag ska nämligen jobba dag imorgon också. Men det är då.
Ikväll ska vi fara till viken och äta mumsig surfisk.


2011-08-04
13:34:46

Vilken mysdag
Jag och Mila låg i sängen och drog oss lääänge imorse (okej hon sov och jag läste forum, men vi låg i sängen båda två i alla fall). Efter att vi fått i oss frukost och busat med bollen så blev det ett ordentligt träningspass (se nedan).
Har äntligen hittat en bra rytm och ett bra upplägg i träningen och jag ska verkligen försöka fortsätta med det.
När vi kom in så fick hon sig en ordentlig massage och nu börjar det bli dags för mig att bege mig mot jobbet.

I helgen ska jag försöka komma mig för att göra ett träningsschema för Mila. Jag känner mig verkligen inspirerad just nu och håller stenkoll på brukshundsklubbens hemsida för den dagen de sätter ut LK1 kursen.


2011-08-04
12:36:55

Dagens hundträning
Fick ett tips igår om att prova externbelöning i det fria följet för att bli av med Milas plogande så jag tänkte ge det ett försök idag. Det kändes väldigt bra (ser dock på filmen att hon plogar liite fortfarande) och hennes energinivå blev väldigt lagom.


I ställandet idag valde jag att fokusera på stadgan. Istället för att ta henne från liggande så fick hon bara stanna och stå. Hade inte kunnat gå bättre. När jag säger något brukar hon alltid vilja flytta på någon av tassarna men förutom första gången så stod hon blixt stilla. Flackade lite i blicken men hade ändå skapligt med fokus.


Slutligen så tränade jag även läggandet. *Note to self: kom ihåg att filma läggandet från början då hon inte är så het. Då jag tränat följet med henne så är det hopplöst att få henne att lägga sig rakt framför mig. Å andra sidan är det inte superviktigt eftersom att hon i slutändan endå ska lägga sig bredvid mig. Hon försöker fuska lite med armbågarna men i övrigt tycker jag vi har fått till tempot riktigt bra. Det enda jag har att invända mot så här i efterhand är att jag borde avbrutit direkt den gången hon satte sig.


Över lag tycker jag det var en bra träningsdag. Både jag och hon hade bra fokus och jag blev inte arg och frustrerad direkt hon inte gjorde som jag ville. Skällandet har även minskat radikalt nu, lösningen heter fysisk kontakt innan släppandet.  Om jag klappar och stryker och inte belönar så häftigt just innan belöningens stopp så är hon inte lika uppjagad och blir inte lika angelägen att skälla.

2011-08-03
13:28:46

Jädra hundskrälle!
Självklart passar hon på att göra sin bästa lydnadsträning -någonsin- när jag EGENTLIGEN hade tänkt filma men inte gjorde det (eftersom att Robert som sagt har min mobil).

Jag brukar inte skriva om hundträningen när jag varken har bilder eller filmer att visa, tycker det blir så tråkigt.
Men nu kan jag faktiskt inte låta bli.

Det har kännts som att vi fastnat i träningen med fritt följ, det har varit 4-5 steg och belöning och sen har *jag inte vågat(?) gå steget längre. Idag så gjorde jag det.
Körde tre omgångar, 10-15 meter och hon lämnade inte min sida. Hon brukar kunna flyta ut ganska mycket om hon inte får sin belöning (frustration?) men det gjorde hon inte. Däremot så sköt hon ut arslet bitvis men det justeras ganska lätt med henne beroende på var jag kastar belöningen (bakåt-utåt i detta fall).

Körde även ett par inkallningar och det gick lika bra som vanligt. Första gången satt hon sig framför mig istället för att gå in i utgångsposition men jag väntade ut henne och det tog inte många sekunder innan hon fattade vinken. Kommande gånger gick det super. Hon har alltid en så trevlig bjudning i inkallningarna (utan att jag egentligen behövt jobba med det) och det är så tacksamt!

Avslutade med ställandet (som vi fortfarande tränar från liggande till stående). Försökte först med samma belöning som tidigare övningar (pinne) men insåg direkt att det inte skulle fungera, energinivån var alldeles för hög. Bytte istället till blodpudding och direkt fick hon bättre fokus.

Övade själva stadgan i ställandet och det gick bättre än någonsin. Hon brukar alltid bli frustrerad och börja trampa redan efter någon sekund men nu stod hon helt stilla i 5-6 sekunder (mer än så ville jag inte testa henne).
"Fuskade" dock lite och höll belöningen framför nosen på henne för att se till att hon stod stilla men tycker att vi fortfarande är så pass novis i den övningen att det är ok. Jag är expert på att glömma bort ställandet och det blir långt mellan gångerna vi tränar det men jag ska försöka bli bättre!

Imorgon har jag förhoppningsvis åter min kära mobil och då ska jag filma vårat läggande. Fick tips om att få till ett snabbt stabilt läggande av Pernilla och det har verkligen gett utdelning!

2011-08-03
09:20:00

Morgontrött?
Min skoter är ledsen. Vi for till garaget igår för att skruva bort gayförlängningen på karossen vilket gick bra, Robert och hans pappa planerade även den nya - fina - förlängningen de ska hjälpa mig med.
Men så skulle jag kolla oljenivån i kedjehuset och upptäcker att en bult att skjutits ut GENOM kåpan till kedjehuset. Stackars pärlan. Undra hur länge jag kört runt sådär?
Tack och lov verkar det inte som att någonting annat än kåpan gått sönder, som det ser ut är det bara något klatter som skruvat fast bulten för dåligt så den rallat upp. Robert skulle fixa fram något verktyg och sen får vi se om det går att ordna upp till veckan.

På tal om något helt annat vaknade jag imorse av att Roberts mobil larmade och han inte stängde av larmet. Jag försökte sparka på honom men bara för att inse att han inte låg kvar i sängen. Han var inte ens kvar hemma.
Han hade farit på jobbet och tagit fel mobil med sig. Fråga mig inte hur han lyckas då våra mobiler inte ens är lite lika. Han insåg det inte heller förrän en timma senare då larmet på min mobil började.
Yrvaken?


2011-08-01
21:51:37

Svabba på
Idag har jag bara njutit av min ledighet och spelat mario med Anna och Malin.
På aftonen följde jag Robert till garaget och tvättade bilen sen fick Mila en runda på vitberget. Dock råkade hon trilla illa och började hoppa på tre ben, men efter att husse klämt och kännt lite grann blev det betydligt bättre och det verkar som att hon bara fick en ordentlig smäll.
Var förbi och pratade med Erika på hennes jobb och hämtade hennes bil i  boviken och sen bar det av hemåt.

Fick mig ett ryck när vi kom hem så nu har jag skurat badrummet. Har sett i ett par veckor att det varit en sån där trevlig beläggning både runt toastolen närmast golvet och i duschen och det känns SÅ skönt att slippa ha det att tänka på.

Nu bär det snart av i säng, imorgon är det jobb igen. Har en 5dagars vecka framför mig, känns lite anorlunda bara att den börjar på en tisdag och slutar på en lördag.


2011-08-01
10:07:14

Övning ger färdighet (utveckling)
Igår när vi kom till Linda och Per i stugan för att hämta hem Mila så blev jag alldeles varm i hjärtat. På väg hem i bilen när det sjunkit in kände jag mig så stolt att jag hade kunnat gråta.
Det blev nämligen så tydligt, hur mycket Mila verkligen utvecklats socialt sedan vi fick henne.

Det började redan när vi klev på bryggan från båten. Mila hoppade i vattnet och vi klev ur för att bli hälsade på av Linda och Loke. Loke stod mellan mig och Robert när Mila sprang upp på bryggan, bara för att springa runt oss ett varv och sedan ner i vattnet igen.

När vi sedan gick upp till stugan tog Loke en pinne som han började leka med. Mila tittade på honom lite intresserad, men utan minsta tecken på att gå fram till honom/ta pinnen av honom.

Då Loke också fått bada så la han sig på altanen så Linda fick torka av honom. Han låg på rygg och bara njöt av omhändertagandet när Mila kom uppspringande på altanen, lagomt uppspelt. En snabb blick på Linda och Loke, sedan ignorerade hon dom. Hon ställde sig tillochmed alldeles bredvid dom och brydde sig inte ett dyft.

Lite senare låg Loke ute på gräsmattan när jag gick fram och satt mig ner bredvid honom och strök honom på magen. Åter igen kom Mila springande, men gav oss bara en snabb blick innan hon fortsatte vidare till husse istället (eller NÅGON som kunde leka med henne).

Varför detta är helt otroligt:


När vi skaffade Mila hade hon ett väldigt starkt "ägande"-behov eller vad jag ska kalla det.
Det innebar i alla fall att all uppmärksamhet skulle riktas mot henne. Om någon satt och klappade en annan hund när hon passerade så skulle hon direkt markera sitt misstycke, morra och i värsta fall hugga(läs: gläfsa som en idiot och brottas) mot hunden som fått uppmärksamhet.

Då det gäller pinnar kan jag i ärighetens namn säga att det är något vi valt att "eliminera" i sällskap på grund av hennes nästan besatta beteende. Alltså att ingen hund (varken hon eller någon annan) ska leka med pinnar då hon är med. Hon har trots allt helt oprovocerat hoppat på en annan hund bara för att ta en pinne av denna.

Värst har det alltid varit (och är fortfarande) med mig. I början kunde jag inte ens hälsa på en annan hund om inte Robert hade Mila i koppel.  Detta har krävt väääldigt mycket arbete där vi jobbat på att utsätta Mila för det jobbiga i rimliga mängder som hon klarat av att hantera.

Vi har arbetat med Milas problem i över ett års tid och tagit det mikrosteg i taget. Vi har stött på många bakslag men även många framgångar. Att se henne helt obekymrat röra sig runt en hund som leker med pinnar och får uppmärksamhet utan att bry sig är en sådan vinst. Det bevisar att allt vårat arbete faktiskt ger utdelning.